Διεθνή

Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία – Κρίσιμο και για Ελλάδα-Κύπρο το αποτέλεσμα


Καθοριστικής σημασίας  για το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι η έκβαση της σημερινής  εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία. 

Εν μέσω κλιμακούμενης οικονομικής και νομισματικής κρίσης στη χώρα, οι δημοτικές εκλογές έχουν πάρει χαρακτήρα ανοιχτής πολιτικής αναμέτρησης μεταξύ των φιλοϊσλαμιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων που στηρίζουν το καθεστώς Ερντογάν και των κεμαλιστών, που έχουν συμμαχήσει ευκαιριακά με τους «νεοδεξιούς» εθνικιστές και το κουρδικό κόμμα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο Ερντογάν υποστεί ήττα, χάνοντας τους τρεις μεγαλύτερους δήμους – Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη – θα ενισχυθούν η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα  στη χώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι να προσφύγει η τουρκική ηγεσία στη συνήθη σε τέτοιες περιπτώσεις τακτικής της: Θα επιδιώξει «εξαγωγή της κρίσης», ανεβάζοντας την ένταση στο Αιγαίο και προχωρώντας σε προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε και προεκλογικά ο Ερντογάν, με φραστικά «πυροτεχνήματα» και με προκλητικές δηλώσεις, απευθυνόμενος στο εθνικιστικό εκλογικό ακροατήριο και να κερδίσει κρίσιμες ψήφους.

 Ντέρμπι στις τρεις μεγάλες πόλεις

Οι εκλογές στους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους της χώρας είναι ένα «ντέρμπι», με ουσιαστικούς μονομάχους των υποψηφίων των δύο πολιτικών συμμαχιών που συγκροτήθηκαν ευκαιριακά – και δεν πρόκειται να έχουν συνέχεια μετά τη σημερινή αναμέτρηση.

Η αντιπολίτευση κερδίζει  - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τη Σμύρνη, παραδοσιακό προπύργιο των ισλαμιστών.

Η μεγάλη μάχη δίνεται ψήφο με ψήφο στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα, όπου αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τη συμμαχία του κυβερνητικού ΑΚΡ και του εθνικιστικού κόμματος, το οποίο αποτελεί πολιτική έκφραση των ακροδεξιών εθνικιστών «Γκρίζων Λύκων».

Μεγάλη πολιτική ήττα θα υποστούν ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του αν χάσουν τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου υποψήφιος τους για τη δημαρχία είναι ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Γιλντιρίμ επιστρατεύθηκε ως «βαρύ πυροβολικό», ακριβώς επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσει το ΑΚΡ - πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια – τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Στην Κωνσταντινούπολη οι ψηφοφόροι είναι 10,6 εκατομμύρια και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/5 του συνολικού εκλογικού σώματος στη χώρα. Ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης θα έχει μεγάλο πολιτικό αντίτυπο και θα επηρεάσει τις περαιτέρω εξελίξεις, προκαλώντας ανατροπές και στον κομματικό χάρτη.

Αμφίρροπη είναι η μάχη  και στην πρωτεύουσα Αγκυρα, όπου το ΑΚΡ του Ερντογάν δεν κατεβάζει δικό του υποψήφιο, αλλά υποστηρίζει τον Μανσούρ Γιαβάς, προερχόμενο από το εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα.

Διαβάστε επίσης