Με Άποψη

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η στρατηγική ήττα της αριστεράς


Η μεγάλη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνίσταται μόνο στις διαδοχικές εκλογικές ήττες και στη συρρίκνωση των ποσοστών του. Αφορά κυρίως το γεγονός ότι πέρασε και κυριάρχησε στο συνειδητό του κόμματος πως η αμιγώς αριστερή ιδεολογία και πρακτική πολιτική της έκφανση, είναι αδύναμη και ανίκανη να φέρει και πάλι το κόμμα στην εξουσία.

Η ρητορική της δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας πως η αριστερή ατζέντα και τα πρόσωπα που την εκφράζουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιθωριοποιηθεί από την κοινωνία, έχουν «τελειώσει» πολιτικά και αποτελούν αποτυχημένη-ξεπερασμένη συνταγή, έχει πιάσει τόπο. Η παλιά παραδοσιακή αριστερά αντιμετωπίζεται ως «περιθωριακή» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ωσάν να είναι ο φορέας μιας ιδεοληπτικής φράξιας που δεν ενδιαφέρεται για τη διεκδίκηση της εξουσίας, αλλά για τη διαφύλαξη των αξιών, των «ιερών και όσιων» της παράταξης.

Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών κατέδειξε με τρόπο εμφατικό ότι το εκλογικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τους εκφραστές της παραδοσιακής, ριζοσπαστικής αριστεράς. Και αυτό συνέβη και εδραιώθηκε για δύο λόγους:

  • πρώτον διότι η δεξαμενή των ψηφοφόρων έχει μεταβληθεί, έχει αλλάξει άρδην από τις εποχές που 3%. Η ανθρωπογεωγραφία και η πολιτική «ψυχοσύνθεση» ή και η… απολιτίκ κατά περιπτώσεις των ψηφοφόρων, αποτελεί ένα αμάλγαμα  τάσεων, συνιστωσών, αριστερών, ΠΑΣΟΚογενών, κεντροαριστερών, αλλά και πολιτών με αντιδεξιό πολιτικό προφίλ .
  • Δεύτερον, όπως αποδείχθηκε στις εκλογές της Κυριακής, η επικρατούσα τάση δεν εμφορείται από αυστηρές ιδεολογικές αρχές και πολιτική στοχοπροσήλωση. Στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ανάγκη αναζήτησης και στήριξης ενός «πολιτικού» μοντέλου το οποίο θα φέρει και πάλι τη νίκη, θα οδηγήσει το κόμμα στην εξουσία. Ως πλέον κατάλληλο πρόσωπο για την επίτευξη του στόχου αντιμετωπίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τα ποσοστά που πήραν οι «παλιοί» του κόμματος στον πρώτο γύρο, δείχνουν ότι κατά την αντίληψη της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών και φίλων του κόμματος, με αυτό το "δόγμα νίκης"  φαίνεται ότι δεν "ταιριάζει" το κομμάτι της ριζοσπαστικής αριστεράς, του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί "σάρκα εκ της σαρκός".

Στην αέναη ιδεολογική διαμάχη Δεξιάς και Αριστεράς, η τελευταία δεν χάνει απλώς στα σημεία ή στους αριθμούς που προκύπτουν από τις εκλογικές διαδικασίες. Τείνει να γίνει αποδεκτό σαν να πρόκειται για αξίωμα, το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατρακυλήσει και πάλι στο επάρατο 3%, αν υιοθετήσει αριστερή-ριζοσπαστική ατζέντα.

Η αποδοκιμασία εντός του ΣΥΡΙΖΑ αυτής της ατζέντας, μέσω των πολιτικών εκπροσώπων που την εκφράζουν, είναι αναντίρρητη. Αντιστοίχως αδιαμφισβήτητη είναι η βαθιά «πληγή» που ανοίγεται  στα σπλάχνα της παραδοσιακής αριστεράς, η οποία χάνει το παιχνίδι στο πιο αποτελεσματικό και νικηφόρο δημιούργημα της, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσακαλώτος εκτός παιχνιδιού, η Αχτσιόγλου εμφανώς αποδυναμωμένη και ακλόνητο αουτσάιντερ-από φαβορί- ενόψει του δεύτερου γύρου και η ριζοσπαστική αριστερά σε αμηχανία, ενδεχομένως και σε απόγνωση.

Η περιθωριοποίηση έχει ξεκινήσει;

ΝΩΝΤΑΣ ΒΛΑΧΟΣ
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα