Διεθνή

Εκλογές στις ΗΠΑ: Κίνα και Ιράν δεν θέλουν Τραμπ, η Ρωσία δεν θέλει Μπάιντεν


Η Κίνα θα προτιμούσε να μην επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Νοεμβρίου και «έχει εντείνει τις προσπάθειές επηρεασμού» ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, εκτιμούν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το Ιράν προσπαθεί επίσης «να αποδυναμώσει τον πρόεδρο Τραμπ» ενώ η Ρωσία χρησιμοποιεί «πολλούς μοχλούς, κυρίως για να δυσφημίσει» τον Δημοκρατικό υποψήφιο, τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Ιβανίνα, τον διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπείας και Ασφάλειας (NCSC).

Ο Ιβανίνα, ο οποίος παρακολουθεί τις εξωτερικές παρεμβάσεις στην αμερικανική πολιτική ζωή, επισήμανε σε μια ανακοίνωσή του ποιες είναι οι απειλές, καθώς απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες για τις εκλογές. «Φαίνεται ότι είναι δύσκολο για τους αντιπάλους μας να παρέμβουν ή να παραποιήσουν το αποτέλεσμα σε μεγάλη κλίμακα», εκτίμησε, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα και την «ανησυχία» του για τις εκστρατείες επηρεασμού που, όπως λέει, διεξάγουν μυστικά η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

«Εκτιμούμε ότι η Κίνα θα προτιμούσε ο πρόεδρος Τραμπ –που από το Πεκίνο θεωρείται απρόβλεπτος– να μην εξασφαλίσει και δεύτερη θητεία», σημειώνει, την ώρα που η αντιπαράθεση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον εντείνεται ολοένα και περισσότερο.

Επίσης «εκτιμούμε ότι το Ιράν προσπαθεί να αποδυναμώσει τους αμερικανικούς, δημοκρατικούς θεσμούς, τον πρόεδρο Τραμπ και να διχάσει τη χώρα, ενόψει των εκλογών του 2020», κυρίως μέσω «μιας διαδικτυακής εκστρατείας επηρεασμού που διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και αντιαμερικανικό περιεχόμενο», συνέχισε.

Αντιθέτως, «η Ρωσία χρησιμοποιεί πολλούς μοχλούς κατά κύριο λόγο για να δυσφημίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν» και «παράγοντες που συνδέονται με το Κρεμλίνο προσπαθούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου Τραμπ στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τη ρωσική τηλεόραση», γράφει ο Ιβανίνα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Μόσχα είχε ήδη στηρίξει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Οι επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας θεώρησαν ότι η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών είναι «ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθούν» οι ξένες παρεμβάσεις. Όμως «προτρέπουμε τους πολιτικούς υπευθύνους των δύο κομμάτων να μην χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες ως πολιτικό όπλο, γιατί αυτό θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των εχθρών μας», πρόσθεσαν οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνος) και Μαρκ Γουόρνερ (Δημοκρατικός).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις