Πολιτική

Εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός! Θα γίνουν 30 Ιουνίου


Αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή της χώρας, νέες διεργασίες και προοπτική αναδιάταξης του πολιτικού και κομματικού χάρτη φέρνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς η καθαρή νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά οδηγεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές, με προοπτική κυβερνητικής αλλαγής.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του και τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου αυτοδιοικητικών εκλογών την επόμενη Κυριακή, θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, θέτοντας υπό την κρίση του λαού τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του και τον σχεδιασμό για την ολοκλήρωση της πορείας εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορώ να to αγνοήσω», τόνισε.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 30 Ιουνίου, στη συντομότερη δυνατή συνταγματική προθεσμία.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητεί τη δημοκρατική  νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Όπως είπε, «δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών, το ιστορικό αυτό εγχείρημα».

«Η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στον λαό», είπε ο πρωθυπουργός.«Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαι εδώ.Θα δώσουμε αυτή τη μάχη, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα».

Το μικρότερο κακό

Το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είχε συζητηθεί την τελευταία εβδομάδα, ως κυβερνητική αντίδραση-«απάντηση» σε ένα μη ευνοϊκό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός υιοθέτησε τελικά την άποψη ότι είναι προτιμότερο να δώσει τώρα τη μάχη, παρά να αφήσει να «κακοφορμίσει» η «πληγή» της ήττας, συνεχίζοντας να κυβερνά με «δεμένα χέρια» υπό την εντεινόμενη πίεση και τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.

Στην απόφαση αυτή μέτρησαν και οι εκτιμήσεις για το γενικότερο συμφέρον της χώρας και της οικονομίας. Όπως επισήμαινε σε προχθεσινό δημοσίευμα το Sofokleousin.gr,  ο πρωθυπουργός «δέχεται εισηγήσεις στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος να προχωρήσει σε εκλογές τον Ιούνιο», ακόμη κι αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι θετικό  για την κυβέρνηση

«Η επιχειρηματολογία εστιάζεται σε δύο ζητήματα:
• Στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία μία σχεδόν πεντάμηνη προεκλογική περίοδος με οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση
• Στο ότι η νέα Κομισιόν που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές θα είναι πιθανότατα πιό "σκληρή" στα δημοσιονομικά θέματα και λιγότερο "ανεκτική" απέναντι στο κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης».