Ενέργεια

«Έκλεισε» η συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας-Gazprom για φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο


H συμφωνία θα έχει ισχύ έως το 2026

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν είχαν μόνο εταιρικό χαρακτήρα αλλά και πολιτική «χροιά», καθότι ενεπλάκη η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας αλλά και ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom κατέληξαν σε συμφωνία για τις τιμές προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ελληνική πλευρά, πρόκειται για συμφωνία με ευνοϊκούς όρους, που εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές στην εγχώρια αγορά και δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τους καταναλωτές, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, εξασφαλίζει, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

Στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

Κ. Σκρέκας: Ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά

«Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι: «πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα