Οικονομία

Εκκληση επιφανών Γερμανών για έκδοση κορωνο-ομολόγου


Ενώ οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου - αλλά και πολλά γερμανικά ΜΜΕ - κατηγορούν τη γερμανική  ηγεσία για «στενόμυαλη» αντιμετώπιση του των επιπτώσεων από την πανδημία, επιφανείς Γερμανοί οικονομολόγοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι υπογράφουν κοινή έκκληση, ζητώντας από το Βερολίνο να συναινέσει στην έκδοση κορωνο-ομολόγου.

Στο κείμενο που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit και στη γαλλική Le Monde, τονίζουν ότι «η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μόνον εάν οι Ευρωπαίοι επιδείξουν αλληλεγγύη».

Την έκκληση υπογράφουν οι οικονομολόγοι Πέτερ Μπόφινγκερ και Μαρσέλ Φράτσερ,  οι φιλόσοφοι Γιούργκεν Χάμπερμας, Άξελ Χόνετ και Γιούλιαν Νίντα-Ρύμελιν, οι καθηγητές Πολιτικής Επιστήμης Ουλρίκε Γκέροτ και Ράινερ Φορστ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο ευρωβουλευτής Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Εύα Μενάσε, οι σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ και Μαργκαρέτε φον Τρότα, ο ηθοποιός Πέτερ Σνάιντερ και άλλες προσωπικότητες.

 «Δεν χρειάζεται να ανήκεις στους εραστές της μεσογειακής κουλτούρας, όπως εμείς οι υπογράφοντες, για να αντιληφθείς τις ανείπωτες συνέπειες της καταστροφής που προκάλεσε ήδη ο κορωνοϊός σε πολλές χώρες» του ευρωπαϊκού νότου, αναφέρουν.

Να μοιραστούμε τα βάρη

Όπως σημειώνουν στην κοινή τους έκκληση, ενώ η πανδημία έχει αναδείξει σε όλη την Ευρώπη εντυπωσιακά παραδείγματα βοήθειας, αλληλεγγύης, ενσυναίσθησης και ελπίδας, «στο καθοριστικό ζήτημα οι Βορειοευρωπαίοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στους αδερφούς και τις αδερφές του νότου: εξακολουθούν να αρνούνται κατηγορηματικά τη σύσταση ενός ταμείου, για το οποίο θα εγγυώνται όλα τα μέλη της ΕΕ και το οποίο θα έδινε τη δυνατότητα να επωμιστούμε από κοινού τα τεράστια οικονομικά βάρη της κρίσης. Ένα τέτοιο ταμείο θα απέτρεπε το ενδεχόμενο να εξαντληθούν […] οι αντοχές εκείνων των χωρών που είχαν ήδη προ κρίσης υψηλά χρέη».

Προτείνουν τη σύσταση ειδικού «κορωνο-ταμείου» όπως το ονομάζουν, που θα είναι σε θέση να αντλεί από τις διεθνείς χρηματαγορές δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας και το οποίο θα τα εμβάζει στη συνέχεια στις χώρες μέλη. «Με το οικοδόμημα αυτό αποτρέπεται ο κίνδυνος να αυξηθούν ακόμη περισσότερα τα χρέη μεμονωμένων χωρών. Για την εξυπηρέτηση των τόκων το Ταμείο θα λαμβάνει πόρους από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».

Κορωνο-ομόλογο δεν σημαίνει ευρωομόλογο

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι η πρότασή τους δεν θα πρέπει να εξισωθεί με το μοντέλο των ευρωομολόγων που είχε προταθεί για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης. «Στα ευρωομόλογα η πρόταση ήταν να θεσμοθετηθεί η κοινή ανάληψη ευθύνης για μεγάλο μέρος δημόσιου χρέους που είχε δημιουργηθεί στο παρελθόν. Με τα κορωνο-ομόλογα, αντίθετα, διασφαλίζεται η κοινή ανάληψη των χρεών που δημιουργούνται στην παρούσα φάση και τους επόμενους μήνες. Πρόκειται δηλαδή για ένα χρονικά περιορισμένο μέτρο, το οποίο θα επιτρέψει στην Ιταλία και σε άλλες χώρες που απειλούνται υπαρξιακά να επιβιώσουν πολιτικά και οικονομικά την κρίση και την εποχή που θα την ακολουθήσει. Τυχόν αδράνεια σήμερα θα ισοδυναμούσε με άρνηση παροχής βοήθειας σε κάποιον που κινδυνεύει».

Η ομάδα των επιφανών οικονομολόγων, πολιτικών, καλλιτεχνών και διανοουμένων υπογραμμίζει μάλιστα ότι δυσκολεύονται να αντιληφθούν τους λόγους για τους οποίους η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Σολτς «έχουν τόσο έντονες επιφυλάξεις για ένα βήμα τόσο αναγκαίο για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και σταθερότητα».

Ποιο το νόημα της ΕΕ εάν την εποχή του κορωνοϊού δεν δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι ενωμένοι και αγωνίζονται για ένα κοινό μέλλον, διερωτώνται οι υπογράφοντες. «Δεν επιβάλλεται μόνον για λόγους αλληλεγγύης αλλά και ιδίου συμφέροντος. Σε αυτή την κρίση όλοι οι Ευρωπαίοι είμαστε στο ίδιο καράβι. Εάν ο βορράς δεν βοηθήσει τον νότο, τότε δεν θα χάσει μόνο τον εαυτό του, αλλά και την Ευρώπη».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης