Ελλάδα

Εκδήλωση Ινστιτούτου ΕΝΑ: «Ενέργεια & ελληνική οικονομία: Δίκτυα υποδομών & αποκεντρωμένο μοντέλο παραγωγής»


Η ενέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διαμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής κάθε χώρας και επηρεάζει το κλίμα το περιβάλλον, την ποιότητα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Η μετάβαση σε συστήματα μηδενικού άνθρακα φαίνεται σήμερα απολύτως αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

Η εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν εξελίξεις που αναδεικνύουν το ζήτημα της επάρκειας και της δυνατότητας πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας αλλά και τον προβληματισμό σε σχέση με την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη. Το ζήτημα των διευρυμένων κοινωνικών εθνικών και περιφερειακών ανισοτήτων διατρέχει οριζόντια και κάθετα τον τομέα της ενέργειας και βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας.

Η ενεργειακή μετάβαση βασίζεται στην σταδιακή, πλήρη αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πέραν της περιβαλλοντικής τους διάστασης, οι ΑΠΕ συμβάλλουν αποφασιστικά στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας και της οικονομίας και μπορούν να δημιουργήσουν νέα μοντέλα οργάνωσης της παραγωγής.

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων από την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας στην Ευρώπη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ προχωρά σε ένα κύκλο συζητήσεων και αναλύσεων με σκοπό να συμβάλει στον διάλογο σε σχέση με τις προκλήσεις που έχουν προκύψει αλλά και προοπτικές που πρέπει να αναζητηθούν σε συνθήκες ενεργειακής, κλιματικής, οικονομικής και γεωπολιτικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει συζήτηση - εκδήλωση τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις 18:30, στον χώρο εκδηλώσεών του (Ζαλοκώστα 8 Αθήνα - 2ος όροφος) με τίτλο Ενέργεια και ελληνική οικονομία: Δίκτυα υποδομών και αποκεντρωμένο μοντέλο παραγωγής.
Συμμετέχουν
•    Νίκος Χατζηαργυρίου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, πρώην Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος  ΔΕΔΔΗΕ, μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΕΝΑ
•    Νικόλαος Ροδουσάκης, Ερευνητής Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)
•    Δημήτρης Τσέκερης, Αναλυτής ενεργειακής & κλιματικής πολιτικής, ThinkBee

Συντονίστρια
Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια Κύκλου Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης ΕΝΑ

*H εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας και από το κανάλι του ΕΝΑ στο YouTube

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα