Ελλάδα

Εκδήλωση Ινστιτούτου ΕΝΑ: Ανιχνεύοντας τα Κοινά στο Δίκαιο


Η σημασία της νομικής επιστήμης έχει γίνει πλέον σαφής σε όλα τα στάδια και σε όλες τις περιπτώσεις προσπαθειών εφαρμογής στο πεδίο, πολιτικών που σχετίζονται με τα κοινά. Σχεδιάζοντας πολιτικές σε ένα νομικό περιβάλλον που αναγνωρίζει ως ιδιοκτησιακό καθεστώς μόνο το ιδιωτικό και το δημόσιο, είναι επόμενο να βρεθούμε αντιμέτωποι με την απουσία της αρμόζουσας φόρμας από τον νομικό μας πολιτισμό. Τα κοινά παραμένουν αόρατα για το νομικό πλαίσιο, όπως και για τη λογιστική και τα οικονομικά.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι σε όλες τις περιπτώσεις που είχαμε εφαρμογή πολιτικών ενίσχυσης των κοινών, η πολιτική διαδικασία πορεύθηκε χέρι-χέρι με τη νομική θεσμοθέτηση. Κοινή διαπίστωση από όσους νομικούς ενεπλάκησαν σε αυτή την περιπέτεια υπήρξε η δυσκολία εντοπισμού εκείνων των στοιχείων στο νομικό πλαίσιο που θα τεκμηρίωναν τη δυνατότητα αντιμετώπισης ενός πόρου ως κοινό, έναντι της παντοδύναμης ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Το Παρατηρητήριο των Κοινών του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ επιδιώκει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση, σήμερα Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, στις 18:30 στον χώρο εκδηλώσεων του ΕΝΑ (Ζαλοκώστα 8, Αθήνα – 2ος όροφος) με στόχο να ανιχνεύσει τα θραύσματα των Κοινών σε διαφορετικά επίπεδα του Δικαίου και να επιχειρήσει μία προαπεικόνιση του τι θα μπορούσε να συνιστά ένα Δίκαιο των Κοινών.

Συμμετέχουν:

  • Ιφιγένεια Δουβίτσα, Δρ. Συνεταιριστικού Δικαίου, καθηγήτρια/σύμβουλος ΕAP
  • Αντώνης Μπρούμας, Δικηγόρος, ανεξάρτητος ερευνητής
  • Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Συντονίζει η Δώρα Κοτσακά, Δρ. Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Συντονίστρια Παρατηρητηρίου των Κοινών ΕΝΑ
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα