Την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους για να ενισχυθεί η οικονομική τους αυτοτέλεια, προτείνει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Σημειώνεται πως ο ανάλογος φόρος σε άλλα κράτη της ΕΕ, εισπράττεται από τους δήμους, πλην όμως εδώ στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος φόρος που θεσπίστηκε το 2011 από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και εισπράττονταν μέσω της ΔΕΗ, για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, δηλαδή για την κάλυψη των ελλειμμάτων μέχρι το 2015 και για την ενίσχυση των πλεονασμάτων από το 2016 και μετά.
Όπως υποστηρίζει η ΤτΕ, «η μικρή αποτελεσματικότητα και κερδοφορία, η υψηλή παγιοποίηση του ενεργητικού και η μεγάλη χρηματοδοτική εξάρτηση από το κράτος επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ και θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη των μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών στόχων τους».
Επίσης αναφέρεται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι «η δραστική περιστολή σχεδόν κατά 2/3 των οφειλών τους το 2013 και 2014 οφείλεται κυρίως στην παροχή ειδικής κρατικής επιχορήγησης. Έκτοτε, αν και διατηρήθηκαν κοντά στο νέο χαμηλότερο επίπεδο, οι οφειλές ακολούθησαν ανοδική πορεία που ενισχύθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2017».
Ωστόσο προσθέτει, πως, οι δρομολογούμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, εάν δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων, όχι μόνο δυσχεραίνουν την αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και ακυρώνουν την καταβληθείσα προσπάθεια εμπέδωσης των αρχών της δημοσιονομικής ευθύνης.
Επίσης σημειώνεται πως «η διενέργεια από κάθε ΟΤΑ ελέγχων ποιότητας της χρηματοοικονομικής του θέσης επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό διαρθρωτικών αδυναμιών και τον αποτελεσματικότερο υπολογισμό του κόστους λειτουργίας, με απώτερο σκοπό την κατάρτιση ρεαλιστικών προϋπολογισμών και συγχρόνως τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους».