Χρηστικά

«Εις σάρκαν μίαν» τα χρέη προς Εφορία και ΕΦΚΑ!


Πότε θα εκδίδεται το ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας για τις οφειλές προς τους δύο φορείς

Για τον Σεπτέμβριο αναβάλλεται το μπλόκο σε μια σειρά συναλλαγών, για όσους χρωστάνε είτε στην Εφορία είτε στον ΕΦΚΑ είτε και στους δύο φορείς.

Πρόκειται για το κοινό πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας το οποίο θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές, που λαμβάνουν οι πολίτες, χωριστά, από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα τεθεί σε εφαρμογή το ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας, το οποίο θα εκδίδεται από μία υπηρεσία και θα καλύπτει και τους δύο φορείς, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Όπως έχει γράψει το Σin, το ενιαίο πιστοποιητικό νομοθετήθηκε από το 2022, αλλά δεν κατέστη δυνατή η εφαρμογή του, επειδή υπάρχουν προβλήματα στη διασύνδεση των συστημάτων του Taxisnet και του ΚΕΑΟ.

Η έκδοση του κοινού πιστοποιητικού  προβλέπεται από τον νόμο 4934/2022, σύμφωνα με τον οποίο, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης διαμέσου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δύναται να αιτηθεί, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), την έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα στοιχεία του αποδεικτικού του σημερινού φορολογικής ενημερότητας, όπως περιγράφεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Το Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας, που θα εκδίδεται με τη νέα διαδικασία, θεωρείται έγκυρο για κάθε νόμιμη χρήση και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και από φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, τα δικαστήρια όλων των βαθμών και τις εισαγγελίες όλης της χώρας, όταν είναι κατά νόμον υποχρεωτική η προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών ενημερότητας.

Για την έκδοση του πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας τα αναγκαία δεδομένα από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ. Οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες διασφαλίζονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πλέον, για να λάβει κανείς το ενιαίο πιστοποιητικό και να μπορεί να διεκπεραιώσει συναλλαγές του όπως π.χ. η μεταβίβαση ενός ακινήτου, θα πρέπει να μη χρωστάει ούτε σε Εφορία ούτε σε ΕΦΚΑ.

Αν χρωστάει σε έναν εκ των δύο φορέων, δεν θα μπορεί να διεκπεραιώσει τη συναλλαγή, εάν προηγουμένως δεν τακτοποιήσει τα χρέη του.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, πάνω από 2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστάνε στην Εφορία ποσό ύψους 106 δισ. ευρώ ενώ άλλα τόσα χρωστάνε στον ΕΦΚΑ, ποσό ύψους 47 δισ. ευρώ.

Αναβολή

Όμως η κοινή έκδοση του πιστοποιητικού χρεών δεν είναι και εύκολη υπόθεση και γι΄ αυτό διαρκώς αναβάλλεται η υλοποίησή του.

Επρόκειτο να εφαρμοστεί από την 31η Δεκεμβρίου 2023, αλλά οι αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας, κατέστησαν ασύμβατα τα συστήματα ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

Στο πλαίσιο αυτό, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή μετατίθεται για τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της πλατφόρμας έκδοσης του «Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα