Διεθνή

Είκοσι χώρες θα αγοράσουν εκτός Ευρώπης 500.000 οβίδες για τον ουκρανικό στρατό


Ο Ζελένσκι υπέγραψε αμφιλεγόμενο νόμο για την επιστράτευση

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε χθες Τρίτη ότι είκοσι χώρες δεσμεύθηκαν να αγοράσουν μισό εκατομμύριο οβίδες προοριζόμενες για τον στρατό της Ουκρανίας εκτός Ευρώπης.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας ανέλαβε πρωτοβουλία για διεθνή προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων προκειμένου να αγοραστούν πυρομαχικά για τον ουκρανικό στρατό, που αντιμετωπίζει ελλείψεις στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν δεσμευθεί να παραδώσουν στο Κίεβο ένα εκατομμύριο οβίδες πριν από το τέλος του Μαρτίου, αλλά δεν μπόρεσαν, ελλείψει επαρκών παραγωγικών δυνατοτήτων.

Η Πράγα μολαταύτα διαβεβαιώσει πως έχει βρει μεγάλα αποθέματα οβίδων, συνολικά 800.000, διαθέσιμων για αγορά εκτός της Γηραιάς Ηπείρου.

«Είμαι ευτυχής που σήμερα είκοσι χώρες έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία μας, από τον Καναδά ως την Πολωνία, περνώντας από τη Γερμανία και την Ολλανδία», είπε ο κ. Φιάλα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

«Χάρη σ’ αυτές είμαστε σε θέση να προμηθεύσουμε 500.000 οβίδες. Εκτιμάμε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες παραδόσεις».

Ο πρωθυπουργός Φιάλα είχε πει πρόσφατα πως οι πρώτες παραδόσεις μπορεί να λάβουν χώρα τον Ιούνιο.

Στις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία συγκαταλέγονται επίσης τα κράτη της Βαλτικής, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τσεχικό Τύπο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τσεχικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δωρήτριες χώρες να μη μπορέσουν να παραδώσουν «ένα εκατομμύριο επιπλέον οβίδες τους δώδεκα προσεχείς μήνες».

Κατά πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times, η αγορά αυτών των 800.000 οβίδων θα κοστίσει 1,5 δισεκ. δολάρια.

Ωστόσο ο Τομάς Κοπατσνί, ο Τσέχος επίτροπος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εκτίμησε χθες Τρίτη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του ότι το ποσό που θα δαπανηθεί ενδέχεται να είναι διπλάσιο.

 Ο Ζελένσκι υπέγραψε αμφιλεγόμενο νόμο για την επιστράτευση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικύρωσε χθες Τρίτη νόμο για την επιστράτευση περισσότερων ανδρών απέναντι στη ρωσική εισβολή, αμφιλεγόμενο κείμενο καθώς δεν προβλέπει προθεσμία αποστράτευσης για τους επίστρατους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού κοινοβουλίου (Ράντα), το κείμενο υποβλήθηκε χθες στον πρόεδρο ο οποίος στη συνέχεια το υπέγραψε.

Η Ουκρανία, αντιμέτωπη με έλλειψη εθελοντών, επεξεργαζόταν το κείμενο αυτό για μήνες, με αντιπαραθέσεις έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου κατά του Ρώσου εισβολέα.

Στις 11 Απριλίου, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο με 283 ψήφους υπέρ.

Αυτό το κείμενο, το οποίο αυξάνει τις κυρώσεις για τους ανυπότακτους, προκάλεσε σκάνδαλο λόγω της διαγραφής την τελευταία στιγμή ρήτρας που προέβλεπε την αποστράτευση στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει 36 μήνες, σκληρό πλήγμα για στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι το θέμα της αποστράτευσης θα ρυθμιστεί με χωριστό νόμο, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την προετοιμασία και την έγκρισή του.

Ο ουκρανικός στρατός, αποδυναμωμένος μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση το καλοκαίρι του 2023 και με τη δυτική βοήθεια να εξαντλείται, προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές επιθέσεις σε πολλά σημεία του μετώπου.

Για τον λόγο αυτό χρειάζεται άνδρες και πυρομαχικά. Καθώς δυσκολεύεται να βρει εθελοντές, το Κίεβο διεύρυνε την επιστράτευση μειώνοντας την ηλικία όσων καλούνται να παρουσιαστούν στον στρατό από τα 27 στα 25 έτη.

Στο εξής, οι κυρώσεις για όσους επιχειρούν να ξεφύγουν από την επιστράτευση θα είναι αυστηρότερες. Ο νόμος διευκολύνει επίσης τις διαδικασίες στράτευσης δημιουργώντας ειδικό ψηφιακό σύστημα.

Η Ουκρανία παραδέχτηκε την Κυριακή ότι η κατάσταση είναι "τεταμένη" στα ανατολικά σύνορά της, όπου ο ρωσικός στρατός "με αριθμητική υπεροχή" πιέζει ολοένα και περισσότερο για να καταλάβει τη στρατηγική τοποθεσία Τσάσιβ Γιαρ, απέναντι σε ουκρανικές δυνάμεις με λιγοστά αποθέματα πυρομαχικών. Η Τσάσιβ Γιαρ βρίσκεται 20 χλμ. δυτικά της Μπαχμούτ.

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού στρατηγός Ολεκσάντρ Σίρσκι, δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο έχει "επιδεινωθεί".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα