Ελλάδα

Είκοσι ένοχοι για την υπόθεση των υποβρυχίων - 7 αθωώθηκαν


Ένοχοι κρίθηκαν 20 από τους 27 κατηγορούμενοι στην γνωστή υπόθεση των υποβρυχίων. Μετά από μια διαδικασία 3 ετών σχεδόν στην γνωστή υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση οι κατηγορούμενοι ήταν παθητική και ενεργητική δωροδοκία καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η σύμβαση για τα υποβρύχια είχε υπογραφεί επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, για την οποία ο πρώην υπουργός έχει καταδικαστεί με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στη διεύθυνση εξοπλισμών, επιχειρηματίες, τραπεζίτες και στρατιωτικοί.

Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο, έκρινε ενόχους τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό, το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Κάντα, τον συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου Γιάννη Μπέλτσιο, τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου, αλλά και τον δικηγόρο Σπύρο Μεταξα.

Στον αντίποδα, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Σπύρο Τραυλό και απάλλαξε από τις κατηγορίες τους εμπλεκόμενους της εταιρείας Sunlight.