Πολιτική

Ειδομένη: Εκκενώνεται πλήρως ο καταυλισμός εντός της ημέρας


Πιθανότατα εντός της ημέρας θα ολοκληρωθεί η εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης από πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Αστυνομία στην περιοχή απομένουν περίπου 1.500 άτομα, που αναμένεται και αυτά να μεταφερθούν την Πέμπτη σε δομές φιλοξενίας. 

Όπως έγινε γνωστό, συνολικά 3.037 άτομα επιβιβάστηκαν κατά το τελευταίο διήμερο σε 62 λεωφορεία και εγκατέλειψαν την Ειδομένη για οργανωμένες δομές φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και Πιερία. Πρόκειται για 1.441 Σύρους, 1.443 Κούρδους, 96 Γιαζίντι και 57 Πακιστανούς και Αφγανούς.

Και σήμερα, τρίτη ημέρα της εν εξελίξει διαδικασίας εκκένωσης, άλλα επτά λεωφορεία με 317 πρόσφυγες αναχώρησαν για δομές της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης. 

Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 άτομα που παρέμεναν επί μέρες στην Ειδομένη πρόλαβαν και διέφυγαν μόνα τους όταν αντιλήφθηκαν ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του καταυλισμού.

Περίπου 2.000 πρόσφυγες είναι τώρα σε χώρο πρατηρίου υγρών καυσίμων έξω από την Ειδομένη. Και αυτοί αναμένεται να φύγουν, πιθανότατα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. 

Ελεύθερη από τα αντίσκηνα των προσφύγων που μέχρι πρότινος την καταλάμβαναν είναι πλέον η τοπική σιδηροδρομική γραμμή και είναι θέμα του ΟΣΕ πότε θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προανήγγειλε, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Alpha 98,9 ότι «σήμερα θα περάσει το πρώτο τρένο».

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Τόσκας επισκέπτεται την Ειδομένη, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτο Φιλιππάκο.

Από σήμερα επετράπη σε όλα τα ΜΜΕ η άμεση πρόσβαση στην περιοχή.