Πολιτική

Eιδικό διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο


Eιδικό διεθνές δικαστήριο στη Χάγη με σκοπό να εκδικάζει εγκλήματα πολέμου τα οποία φέρονται να διέπραξαν Αλβανοί αντάρτες στο Κόσοβο κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην σερβική επαρχία (1998-99) αλλά και μετά τη σύρραξη, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στο Κόσοβο για να διευθετηθεί το ζήτημα των εκατοντάδων εγκλημάτων πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν σε βάρος Σέρβων, Ρομά και άλλων από τον Στρατό Απελευθέρωσης του Κοσόβου κατά τη διάρκεια του πολέμου και αμέσως μετά, εάν θέλει να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει το δικαστήριο, το οποίο θα ονομάζεται Ειδικός Μετεγκατεστημένος Δικαστικός Θεσμός του Κοσόβου. Ένα διεθνές σώμα δικαστικών θα αναλάβει να εκδικάζει τις υποθέσεις με βάση τη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου. Τα πρόσωπα που θα καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου δεν θα φυλακίζονται στην Ολλανδία, διευκρίνισε η ολλανδική κυβέρνηση.

Το ειδικό δικαστήριο για το Κόσοβο θα προστεθεί σε πολλά ακόμη διεθνή δικαστήρια που εδρεύουν στη Χάγη, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, που δικάζει υπόπτους για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της αλληλουχίας συρράξεων που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990. Θα εδρεύει στα γραφεία της Europol, της ευρωπαϊκής αστυνομίας, στη Χάγη.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις