Χρηστικά

Ειδικά μισθολόγια: Τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι


Τι αναδρομικά αναλογούν ανά κατηγορία συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων

Αναδρομικά που φτάνουν τους 47 μήνες δικαιούνται απόστρατοι ένστολοι (στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί, λιμενικοί), ενώ συνολικά το ποσό που θα διανεμηθεί για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους δικαστικούς, θα φτάσει τα 233,2 εκατ.ευρώ (425 εκατ. ευρώ µεικτά).

Η καταβολή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, θα είναι εφάπαξ και θα αντιστοιχεί στις περιόδους που προβλέπονται και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Αυτό σημαίνει ότι τη μερίδα του λέοντος, σ’ ό,τι αφορά στα αναδρομικά έχουν οι συνταξιούχοι ένστολοι, καθώς τα χρήματα που θα τους επιστραφούν, καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο, από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016.

Επίσης τα αναδρομικά θα καλύπτουν:

  • την περίοδο από την 1η-1-2015 έως την 31η-12-2016 για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και μουσικούς κρατικών ορχηστρών
  • την περίοδο από την 13η-11-2014 έως την 31η-12-2016 για τους συνταξιούχους ιατρούς του ΕΣΥ
  • την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 30η-6-2014 για τους συνταξιούχους δικαστικούς και τους συνταξιούχους του ΝΣΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταβολή των αναδρομικών, για τους εν λόγω συνταξιούχους,δεν επηρεάζει το ύψος καταβαλλόμενων συντάξεων που έχει ληφθεί υπόψη για τον επανυπολογισμό και την περικοπή που προβλέπει το άρθρο 14 του ν. 4387/2016.

Οι κληρονόμοι έχουν δικαίωμα στα... αναδρομικά

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αποσαφηνίζει ότι σε περίπτωση που ο συνταξιούχος-δικαιούχος έχει πεθάνει, δικαίωμα στα αναδρομικά έχουν οι κληρονόμοι του. Δίνεται, μάλιστα, η δυνατότητα στους νόμιμους κληρονόμους, ακόμα και αν σύνταξη δεν μεταβιβάζεται, να λάβουν το χρηματικό ποσό των αναδρομικών, υποβάλλοντας στην αρμόδια υπηρεσία τα προβλεπόμενα νομιμοποιητικών εγγράφων.
 

Διαβάστε επίσης