Οικονομία

Εγκρίθηκε ο ελληνικός προϋπολογισμός από την ΕΕ


Το "πράσινο φως" έδωσε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Εκτός από την Ιταλία επιστολές έλαβαν σήμερα: η Γαλλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Οι επιστολές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έχουν τώρα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης για το 2019, περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις συντάξεις, δίνοντας μεγαλύτερη βάση σε αυτό της μη περικοπής, στο οποίο εμπεριέχονται και άλλες παροχές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το προσχέδιο, στο σενάριο κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, το δημοσιονομικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 4,2% του ΑΕΠ.

Στο σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων το δημοσιονομικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης, ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει στο 3,6% του ΑΕΠ. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως θα εφαρμοστούν νέες κοινωνικές παροχών και μικρότερες φοροελαφρύνσεις σε σχέση με τα ήδη ψηφισθέντα αντίμετρα. Το  εν λόγω «πακέτο» εμπεριέχει προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών, επιδότηση ενοικίου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες στο 1/3, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων ηλικίας έως 24 ετών, σταδιακή μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10%, μείωση του φόρου επιχειρήσεων και αυτού των μερισμάτων, καθώς και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο ρυθμός αυτής θα διαμορφωθεί στο 2,5% το 2019 και ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου θα αυξηθεί 11,9%.

Η ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 18,2%.

Παράλληλα, το χρέος θεωρείται πως θα βρεθεί στο 170,2% του ΑΕΠ.

Εν συνεχεία, τονίζεται ότι θα υπάρξει μείωση των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα να φτάσουν στα 64,6 δισ. ευρώ από 81,5 δισ. ευρώ το 2018.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα 68,99 δολ., στην ανάπτυξη της ΕΕ με ρυθμό 2% του ΑΕΠ και την ισοτιμία του δολαρίου - ευρώ, στο 1,14. δολάριο/ευρώ.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως ο χώρος του 1.1 δισ. ευρώ προκύπτει από τη διατήρηση των συντάξεων στα ίδια επίπεδα που επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 2,065 δισ. ευρώ, τη μη ενεργοποίηση όλων των αντίμετρων που θα εξασφαλίσει 1,73 δισ. ευρώ, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών, με τον προϋπολογισμό του επιδόματος στέγασης στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για την επιδότηση των εισφορών των νέων δαπανώνται 103 εκατ. ευρώ (συν 22 εκατ. ευρώ για τις προσλήψεις δασκάλων ειδικής αγωγής).