Πολιτική

Εγκρίθηκε με 153 ψήφους η Συμφωνία των Πρεσπών


Ποιοι τάχθηκαν υπέρ της Συμφωνίας. Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση

Η Συμφωνία των Πρεσπών εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή. Η κυβέρνηση ανεδείχθη νικήτρια και σ’ αυτό το πολιτικό στοίχημα, μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης, επιτυγχάνοντας να περάσει τη Συμφωνία, η οποία συγκέντρωσε 153 θετικές ψήφους.

Εκπλήξεις δεν σημειώθηκαν στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, τουναντίον επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών που ήθελαν την κυβέρνηση να εξασφαλίζει την πλειοψηφία, για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Έτσι, λοιπόν, η Συμφωνία έτυχε της θετικής ψήφου των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και των Ελενα Κουντουρά, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Σπύρου Δανέλλη, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά, Σπύρου Λυκούδη καθώς και του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε τελικώς και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των θετικών ψήφων στις 153. 
Κόντρα στις πληροφορίες που τον ήθελαν να ψηφίζει κατά της Συμφωνίας πήγε ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος δήλωσε παρών. Αντιθέτως, ο Γιώργος Αμυράς, που επίσης αποχώρησε προσφάτως από το Ποτάμι, τάχθηκε κατά της Συμφωνίας

Συνολικά 153 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 146 κατά και ένας παρών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε θρυαλλίδα σοβαρών εξελίξεων και αναδιάταξης του πολιτικού χάρτη, και την ίδια στιγμή ένα τεράστιο πολιτικό στοίχημα που έβαλε η κυβέρνηση και τελικώς το έφερε εις πέρας. 

Η έγκρισή της είναι αναμφίβολα ένα γεγονός ύψιστης ιστορικής σημασίας, από όποιο μετερίζι και αν παρακολουθεί ή αναλύει κανείς την επικαιρότητα και βεβαίως την ιστορία…

Ποια είναι τα επόμενα βήματα – Το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα θα αποστείλει ρηματική διακοίνωση στη ΠΓΔΜ , με την οποία θα ενημερώνει ότι κύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η εν λόγω εξέλιξη σηματοδοτεί επί της ουσίας ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ.

Η επόμενη ενέργεια είναι η ενημέρωση των διεθνών οργανισμών για την κύρωση της Συμφωνίας και από τις δύο χώρες, αρχής γενομένης από τον ΟΗΕ και κατόπιν προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Μετά την παραπάνω σχετική ενημέρωση, δύναται να έρθει στη Βουλή το Πρωτόκολλο Εισδοχής της ΠΓΔΜ (πλέον Βόρεια Μακεδονία) στο ΝΑΤΟ.

Η κύρωση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου Εισδοχής σημαίνει ότι με έναν αμετάκλητο τρόπο τίθεται σε ισχύ και η συνταγματική μεταρρύθμιση στη γειτονική χώρα, οπότε ενεργοποιούνται και όλες οι αλλαγές στο σύνταγμα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα