Πολιτική

Έγκλημα και τιμωρία


Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα κλονίζεται

Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα κλονίζεται.Η επίσημη ερμηνεία είναι ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλά επιτόκια, στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις, στα πρόστιμα δισεκατομμυρίων και στον αυξανόμενο ανταγωνισμός από εταιρείες start up. Το σίγουρο είναι ότι τελικά οι παρεμβάσεις που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία για την διάσωση τους αποδείχθηκαν για κάποιες από αυτές ανεπαρκείς καθώς ο "βίος και η πολιτεία" τους τελικά ήταν πιο γκρίζα από ότι φαινόταν.

Η Deutsche Bank για παράδειγμα  σχεδιάζει σημαντική περικοπή θέσεων εργασίας. Σε πρώτη φάση γίνεται λόγος για 3.000 εργαζόμενους. Ωστόσο, αυτές οι περικοπές δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών της. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικεί περί τα 12,5 δις ευρώ ως πρόστιμο για πωλήσεις τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, στο διάστημα πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Πρόκειται για την υπόθεση ενυπόθηκων δανείων, που πυροδότησαν την κρίση το 2008 στην οποία από ότι φαίνεται είχε συμμετοχή και η μεγάλη γερμανική τράπεζα. Για προβληματικούς τίτλους ενυπόθηκων δανείων, σημαντικά πρόστιμα έχουν επιβάλλει η αμερικάνικες αρχές και σε αμερικάνικες τράπεζες όπως για παράδειγμα στην  Bank of America. Σημειώνεται ότι η γερμανική τράπεζα διαθέτει «δίχτυ ασφαλείας» μόλις 5,5 δις ευρώ για πιθανές νομικές περιπέτειες. 

Και φυσικά οι επιπτώσεις φθάνουν και στους... πελάτες .Οι γερμανικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα τέλη για τους καταθέτες τους. Ορισμένες τράπεζες μάλιστα επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια σε ορισμένες καταθέσεις. Και σίγουρα αυτό δεν είναι το καλύτερο για την γερμανική κυβέρνηση σε μία ουσιαστικά προεκλογική περίοδο με δεδομένο πάντα ότι οι Γερμανοί έχουν υψηλά ποσοστά αποταμιεύσεων.Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα αν τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιωθούν. Ένα από αυτά, το οποίο όμως διέψευσε η γερμανική κυβέρνηση , έκανε λόγο για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού που προβλέπεται για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών. Αυτό προϋποθέτει όμως και ένα bail-in, τη διάσωση δηλαδή και εκ των έσω, με τη συμμετοχή των μετόχων και των πελατών της τράπεζας, κάτι που θα οδηγούσε πιθανότατα σε νέα αναταραχή στις χρηματαγορές. Γι΄ αυτό και συζητείται επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής του κράτους ύψους 25%.

Και όπως συμβαίνει πάντα, τα σενάρια συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Κάποια από αυτά  συσχετίζουν την υπόθεση της Deutsche Bank με εκείνη της Apple. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Deutsche Bank είναι έρμαιο εθνικών συμφερόντων. Κι αυτό γιατί η σκληρή στάση της αμερικανικής δικαιοσύνης εκδηλώθηκε αφότου η ΕΕ αποφάσισε να πληρώσει η Apple στην Ιρλανδία 13, δις δολάρια

Φυσικά, οι εμπνευστές αποσιωπούν το γεγονός ότι η γερμανική τράπεζα  θεωρείται στις ΗΠΑ ως προβληματική περίπτωση, δεδομένου ότι σε  κάθε σκάνδαλο του κλάδου στο παρελθόν ήταν αναμεμειγμένο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις