ΕΥΖην

Εγκαταστάσεις από κλαδιά ιτιάς δημιουργεί η Λόρα Έλεν Μπέικον


Με σκοπό να δημιουργήσει αφηρημένα γλυπτά τα οποία εγκαθιστά στο εξωτερικό ή εσωτερικό διαφόρων αρχιτεκτονημάτων, η γλύπτρια Λόρα Έλεν Μπέικον περιστρέφει και δένει κλαδιά ιτιάς, μαζί με άλλα υλικά.

Έχει «ντύσει» την πρόσοψη του Μουσείου Χόλμπερν στο Μπαθ της Αγγλίας (η εγκατάσταση φέρει τον τίτλο «Murmuration» δηλαδή «Σμάρι μικρών πουλιών), έχει κοσμήσει το εξωτερικό του The Arts and Crafts House στο Μπλάκγουελ με την εγκατάσταση «Exposed», ενώ η εγκατάστασή της «Course» φεύγει από τον μαντρότοιχο του Hall Place στο Λονδίνο και καταλήγει στην ακροποταμιά. Η εγκατάσταση «Split Forms» πλαισιώνει, τέλος, το New Art Centre στο Roche Court, στο Ουίλτσιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι καφεκόκκινες μορφές που φιλοτεχνεί η Μπέικον αγκαλιάζουν ή αναρριχώνται σε τοίχους. «Συχνά, η "δουλειά" μου αναπτύσσεται από μια δομή που παίζει τον ρόλο του οικοδεσπότη, μιας και με ενδιαφέρει πολύ η ένταση μεταξύ χτισμένων, σχεδιασμένων δομών και της "απροσχεδίαστης" οργανικής μορφής που μπορεί να μεγαλώσει πάνω τους» εξομολογείται η Βρετανή γλύπτρια. «Έχω, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον στην ανθρώπινη κλίμακα δομών που είναι κατασκευασμένες χειρονακτικά και, τα τελευταία χρόνια, έχω δημιουργήσει πολλούς πλεκτούς χώρους μέσα στους οποίους μπορεί να εισέλθει κόσμος» πρόσθεσε.

Η Λόρα Έλεν Μπέικον συχνά βρίσκει έμπνευση στη φύση ή σε φυσικά φαινόμενα, όπως οι μαγευτικές τροχιές που ζωγραφίζει στο ουρανό ένα σμάρι μικρών πουλιών. Η οπτική ποίηση των γλυπτών της γίνεται αντιληπτή από μακριά, αλλά χρειάζεται μια πιο κοντική ματιά για να εκτιμήσει κανείς το φαινομενικά χαοτικό δίχτυ πλεγμένων υλικών που έχουν αντληθεί από τη φύση.

Σε συνεργασία με την γκαλερί jaggedart, η Μπέικον, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θα εκθέσει καινούργιο έργο της, στο πλαίσιο του φετινού «Collect: International Art Fair for Modern Craft and Design», το οποίο ανοίγει στην Saatchi Gallery του Λονδίνου στις 28 Φεβρουαρίου (και ολοκληρώνεται στις 3 Μαρτίου).

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Τέχνη