Οικονομία

Έφτασε ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ- Ποιοί θα πληρώσουν περισσότερα


Σε 10 δόσεις η εξόφληση

Ξεκινά η ηλεκτρονική αποστολή των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, που θα ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που παίρνουν τα "ραβασάκια" πρέπει καταβάλουν την πρώτη δόση έως τα τέλη του μήνα.

Από εφέτος το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τον νέο φόρο ακινήτων σε έως 10 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για ακόμη μία χρονιά όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό του φόρου, δεν θα έχει καμία πρόσθετη έκπτωση.

Στα νέα εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν την αναπροσαρμοσμένη αξία των ακινήτων τους, σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με την αξία της περιουσίας τους, αλλά και τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις παρεμβάσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η εικόνα στην αγορά έχει διαμορφωθεί ως εξής:

- Στο 65% των ζωνών υπάρχει μείωση του φόρου.
- Στο 34% ο φόρος παραμένει αμετάβλητος.
- Στο 1% των ζωνών αυξάνεται ο φόρος.

Εσοδα 2,58 δισ. για το Δημόσιο 

Οπως έχει ανακοινωθεί, από το σύνολο των περίπου 7.200.000 ιδιοκτητών ακινήτων, ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν  οι 6.200.000, από τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει συνολικά όσα και πέρυσι, δηλαδή 2,58 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, 8 στους 10 θα πληρώσουν φέτος μικρότερα ποσά ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για περίπου 5 εκατομμύρια φορολογουμένους, εκ των οποίων 2.200.000 θα δουν μείωση άνω του 20%, και 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%.

Περίπου 900.000 ιδιοκτήτες (το 14%) θα λάβουν εκκαθαριστικό με αμετάβλητο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 360.000 φορολογούμενοι. Από αυτούς οι τους μισοί θα διαπιστώνουν μικρές αυξήσεις περί τα 50 ευρώ.

Για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ο λογαριασμός αναμένεται αρκετά πιο βαρύς με "καπέλα" που φτάνουν το 80-90%. Σύμφωνα με το υπουργείο στην πλειονότητά τους είναι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα (πχ σε Μύκονο, Ιθάκη κ.α).

Αντιθέτως ωφελημένοι είναι όσοι έχουν μικρές και μεσαίες περιουσίες, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους αυξήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2022. Κι αυτό διότι μειώθηκαν από εφέτος οι βασικοί συντελεστές υπολογισμού ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων και διευρύνθηκαν-συγχωνεύτηκαν τα κλιμάκια. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος μεταφέρεται σε υψηλότερο κλιμάκιο, λόγω της αύξησης της τιμής ζώνης της περιοχής του, θα πρέπει (βάσει των δημοσιευμένων παραδειγμάτων του υπουργείου Οικονομικών) να δει μείωση του φόρου σε σύγκριση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα λιγότερο φόρο θα πληρώσουν:

1. Ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές με αντικειμενική τιμή έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που θα διαπιστώσουν μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 30%.

2. Οι ιδιοκτήτες που έχουν πολλά ακίνητα καθώς ο συμπληρωματικός φόρος δεν θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας αλλά ξεχωριστά για κάθε ακίνητο και εφόσον συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις με το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Ειδικότερα με το νέο καθεστώς ο συμπληρωματικός φόρος στα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται μόνο όταν ένα από τα ακίνητα του υπόχρεου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ αλλά και όταν η συνολική περιουσία του είναι πάνω από τις 300.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρχει προσαύξηση επί του βασικού φόρου με συντελεστές από 0,20% έως και 1% ενώ για περιουσίες αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ θα μπαίνει δεύτερη προσαύξηση επί του συνολικού φόρου και με συντελεστές που κυμαίνονται από 5% έως και 20%.

3. Οι οικοπεδούχοι λόγω της σημαντικής μείωσης των συντελεστών που κουρεύονται έως και 80% και της συγχώνευσης των φορολογικών κλιμακίων με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η φορολογική επιβάρυνση.

Πως κατεβαίνει το εκκαθαριστικό για την πληρωμή του φόρου

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να το βρουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση των κωδικών του Taxisnet για να μπουν στην εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα :

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADEΚάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Ακίνητα»
  • Κατεβαίνετε στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.
  • Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΕΝΦΙΑ