Χρηστικά

ΕΦΚΑ: Ανοιξε η πλατφόρμα για διαγραφή οφειλών από παράλληλη ασφάλιση


Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων διαγραφής παλαιών οφειλών από εισφορές, πρόσθετα τέλη, τόκους κλπ που είχαν επιβληθεί σε όσους είχαν υπαχθεί σε παράλληλα ασφάλιση.

Χιλιάδες διπλό-ασφαλισθέντες έχουν πλέον τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον βραχνά παλαιών οφειλών προς τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ).

Νέοι ασφαλισμένοι που ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα με μπλοκάκι μετά το 1993 και δημοσιογράφοι με μπλοκάκι, εκτός από τις εισφορές που κατέβαλαν στο δικό τους ταμείο, πλήρωναν ή χρεώνονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως βεβαιωμένες οφειλές από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Επίσης αγρότες οι οποίοι ενώ ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, βρέθηκαν να χρωστούν και στον ΟΑΕΕ, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν.

Γιατί συνέβαινε αυτό; Το πρόβλημα προέκυψε από τον συνταξιοδοτικό νόμο Σιούφα του 1992: Μία διάταξή του όριζε ότι όποιος είναι μισθωτός ή αγρότης, παρά το γεγονός ότι πλήρωνε κανονικά εισφορές στο τότε ΙΚΑ -ΟΓΑ, εάν έκανε παράλληλα και έναρξη επιτηδεύματος (είχε εκδώσει μπλοκάκι), τότε όφειλε να ασφαλιστεί και στο ΤΕΒΕ (μετέπειτα ΟΑΕΕ).

Πολλοί ασφαλισμένοι αγνοούσαν αυτή τη διάταξη, όπως επίσης και το γεγονός ότι είχαν χρεωθεί με εισφορές πολλών ετών - τις οποίες «ανακάλυπταν» όταν επιχειρούσαν να κάνουν διακοπή εργασιών ή αλλαγή δραστηριότητας.

Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να βάλει οριστικό τέλος σε μια εκκρεμότητα που ταλαιπωρούσε εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες ασφαλισμένους, με τη ενεργοποίηση προ δύο εβδομάδων της σχετικής διάταξης του νόμου 4554/2018. 

Ηδη δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι πρώτες αποφάσεις, που αφορούν τις προαναφερθείσες κατηγορίες εργαζόμενων, δηλαδή ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ, ασφαλισμένους από 1.1.1993 με παράλληλη ασφάλιση μέχρι 31.12.2016 σε πρώην Φορείς Ασφάλισης και ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΟΓΑ.

Η έκδοση υπουργικών αποφάσεων θα συνεχιστεί για επιπλέον κατηγορίες ασφαλισμένων, που ταλαιπωρούνται από διπλές εισφορές.

Η διαδικασία διαγραφής

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοίμασε ο ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων είναι πλέον Οnline. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την επισκεφθούν και να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους, που θα αφορούν διαγραφή εισφορών κύριας ασφάλισης και κατ' αναλογία εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Προϋποθέσεις για την διαγραφή είναι:

 -  η ύπαρξη πλήρους ασφάλισης σε ένα ασφαλιστικό φορέα
 -  η παράλληλη υπαγωγή στην ασφάλιση δεύτερου φορέα
 - η παράλληλη ασφάλιση να αφορά την ίδια δραστηριότητα - ιδιότητα (στις περιπτώσεις 1 & 2)
 - να υπάρχουν οφειλές σε έναν εκ των δύο φορέων.

Για το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή, η προϋπόθεση της πλήρους ασφάλισης συντρέχει ακόμη και όταν δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές.

Ωσπου να εκδοθεί απόφασης διαγραφής, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη - με εξαίρεση τις περιπτώσεις αβάσιμων ή προσχηματικών αιτήσεων.

Η δυνατότητα παρέχεται σε:

 - Ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια και παράλληλα ασφαλισμένους  στον πρώην ΟΑΕΕ για την ίδια δραστηριότητα.

Δημοσιογράφους παλαιούς ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ και παράλληλα ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ με την ίδια ιδιότητα

-  Ασφαλισθέντες μετά την 1/1/1993, που είχαν  παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή φορείς.