Οικονομία

ΕΕΑ: Το κούρεμα των οφειλών θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για χιλιάδες επιχειρήσεις


Την πεποίθηση ότι «το πλαίσιο για τις 120 δόσεις προς Ταμεία και Εφορίες αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους κι ευελπιστούμε ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει άμεσα και κυρίως χωρίς προβλήματα», εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυνατότητα ‘κουρέματος’ κατά 65% των οφειλών από παλιές, στρεβλές ασφαλιστικές υποχρεώσεις, θα αποτελέσει πολύτιμο 'εργαλείο' για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, έτσι ώστε να απαλλαγούν από το βραχνά των κατασχέσεων και να θέσουν τις βάσεις για μία καλύτερη πορεία στο άμεσο μέλλον. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από άλλες διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται, ώστε να δούμε μία ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

«Η βελτίωση του πλαισίου για τον ακατάσχετο λογαριασμό, που μπήκε και ψηφίστηκε την τελευταία στιγμή στο ίδιο νομοσχέδιο, είναι ευπρόσδεκτη, όπως κάθε κίνηση που χαλαρώνει τη θηλιά στο λαιμό των οφειλετών. Ωστόσο, η προσεκτική ανάγνωση των όρων και των προϋποθέσεων για το ‘χτίσιμο’ υψηλότερου ακατάσχετου, οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι το πλαίσιο δεν καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων για έναν λογαριασμό, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και θα μένει στο απυρόβλητο των αναγκαστικών μέτρων της Εφορίας. Όσον αφορά στις παροχές, οι οποίες ενεργοποιούνται τη Δευτέρα και αφορούν στην καταβολή πρόσθετου βοηθήματος στους συνταξιούχους- την αποκαλούμενη ‘13η σύνταξη’- και τις ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει τονίσει πολλές φορές ότι στηρίζει κάθε μελετημένη προσπάθεια άρσης βαρών και βελτίωσης των εισοδημάτων, που θα έχει μόνιμα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα», κατέληξε ο επικεφαλής του ΕΕΑ