Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των κύριων μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έκανε τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα με σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αθήνα, έχοντας αυτή τη φορά αφήσει πίσω της την ενισχυμένη εποπτεία και οικοδομώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και ισοτιμίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από τους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους που συνεδρίασαν στις αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου και της Εθνικής Πινακοθήκης και ξεναγήθηκαν από την κλασσική ως την νεωτερική Ελλάδα, ακούστηκαν θερμά λόγια για «την Ελλάδα που επέστρεψε στην Ευρώπη», όπως είπε ο Γάλλος πρέσβης, για τη «νέα Ελλάδα», καθώς και για τη μεταρρυθμιστική της πορεία που έγινε «case study».
Την «εξαιρετική συνεργασία» για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες προχωρούν κατόπιν σχετικών αιτημάτων των ελληνικών αρχών για τεχνική βοήθεια προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM), οι οποίοι εκφράζουν την «ετοιμότητα» να παράσχουν στην ελληνική πλευρά την αναγκαία «τεχνική υποστήριξη».
Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων έγιναν με αφορμή «τον στρατηγικό διάλογο» που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα μεταξύ της DG REFORM, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερων των 140 εκπροσώπων των ελληνικών αρχών.
«Η συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές είναι εξαιρετική. Η DG REFORM στηρίζει την Ελλάδα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε καίριους τομείς, όπως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, το REPowerEU και τη διαχείριση του μεταναστευτικού», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της DG REFORM Μάριο Νάβα.
Κατά τη συνάντηση, έγινε παρουσίαση των κύριων μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων της Ελλάδας για το 2023, συμπεριλαμβανομένων των προτεραιοτήτων του ΕΣΑΑ, ενώ «τις προτεραιότητες για τον επικείμενο κύκλο παροχής τεχνικής υποστήριξης για το 2023, υπό το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», παρουσίασε η διευθύντρια της διεύθυνσης DG REFORM για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών Ναταλί Μπέργκερ.
Το γραφείο της Αθήνας από την πλευρά του «είναι έτοιμο να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην προετοιμασία αιτημάτων τεχνικής υποστήριξης για το 2023»,όπως τόνισε και ο προϊστάμενος του γραφείου της DG REFORM στην Αθήνα Ιωάννης Χατζηγιάννης.
Στο ίδιο κλίμα, με το βλέμμα στο μέλλον, έγιναν τρεις εκδηλώσεις με επίκεντρο τη Δημόσια Διοίκηση, κατά τις οποίες ακούστηκαν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους θερμά λόγια για «την Ελλάδα που επέστρεψε στην Ευρώπη», όπως είπε ο Γάλλος πρέσβης, για τη «νέα Ελλάδα», για τη μεταρρυθμιστική της πορεία που έγινε «case study», ενώ στην εκδήλωση που έγινε για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν προσκεκλημένος ο δικαστικός και νομικός κόσμος.
«Ελλάδα-Γαλλία 10 χρόνια συνεργασία με την ελληνική δημόσια διοίκηση»
Με σύνθημα «Μαζί, Αλλάζουμε - Μαζί, Πάμε Μπροστά» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου η εκδήλωση για τα 10 χρόνια συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλικής Δημοκρατίας ως εταίρου μεταρρυθμίσεων και της Ελληνικής Δημοκρατίας ως δικαιούχου.
Στην εκδήλωση που έγινε στο Βυζαντινό Μουσείο στο οποίο ξεναγήθηκαν οι Ευρωπαίοι προσκεκλημένοι, «επιβεβαιώθηκαν οι άρρηκτοι και μακροχρόνιοι δεσμοί της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και τονίστηκε ιδιαίτερα «η στήριξη της Γαλλίας στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέσω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας που παρείχε σε τομείς, όπως ο διυπουργικός συντονισμός, τα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου τομέα».
Ο Μάριο Νάβα, Γενικός Διευθυντής της DG REFORM από την πλευρά του σημείωσε ότι «γι' αυτή τη 10ετή συνεργασία, το σημείο "κλειδί" ήταν ο διυπουργικός συντονισμός καθώς και η ξεκάθαρη διεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων» και υπογράμμισε ως «σύμβολο της αλλαγής της χώρας» την ψηφιοποίηση, με τις μεταρρυθμίσεις από τον υπουργό κ. Πιερρακάκη».
Θερμά λόγια για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα είπαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο πρέσβης της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην Ευρώπη και αυτό είναι κάτι που διαπιστώνουμε σε καθημερινή βάση».
Στο ίδιο θετικό κλίμα μίλησε και ο Ντανιέλ Ντότο, Αναπληρωτής Διευθυντής της DG REFORM, λέγοντας ότι «χάρη σ' αυτές τις μεταρρυθμίσεις επαναπροσδιορίσαμε μία νέα Ελλάδα μέσω μίας συλλογικής προσπάθειας», ενώ ο Ιωάννης Χατζηγιάννης, Επικεφαλής του γραφείου Αθήνας της DG REFORM επεσήμανε ότι η δομή συντονισμού εντός του ελληνικού κράτους ενδυναμώθηκε με τον νόμο για το επιτελικό κράτος και χαρακτήρισε την εμπειρία στην Ελλάδα «case study» και για τα άλλα κράτη μέλη.
Για «τη δέσμευση της Γαλλίας και στο μέλλον σ' αυτή τη βαθιά και σταθερή συνεργασία που μας ενώνει», έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής της Expertise France, Ζερεμί Πελέ, ενώ η Διευθύντρια για την Υποστήριξη των Μεταρρυθμίσεων στα Κράτη μέλη της DG REFORM Ναταλί Μπέργκερ υπογράμμισε ότι «πάνω από όλα τα τελευταία 10 χρόνια "χτίζετε" δυνατές ομάδες».
Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων απ' όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεδρίασε για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τις πόρτες της ειδικά για να φιλοξενήσει την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (Expert Group on Public Administration and Governance (europa.eu)|) υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι συνεδρίασαν για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο Γενικός Διευθυντής DG Reform Μάριο Νάβα εξήγησε «τη σημασία της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ, για την ανταγωνιστικότητα των Κρατών Μελών και την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης».
Οι εμπειρογνώμονες αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εθνικές διοικήσεις, τις δυνατότητες τεχνικής υποστήριξης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Εργαλείου Τεχνικής Υποστήριξης (Technical Support Instrument | European Commission (europa.eu)) και τα στρατηγικά σχέδια των Κρατών Μελών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εθνικών διοικήσεων.
Τα μέλη ανανέωσαν το ραντεβού τους για το φθινόπωρο του 2022 και «θα επικεντρωθεί στη διαχείριση του ψηφιακού μετασχηματισμού».
«Εκσυγχρονίζοντας το ελληνικό δικαστικό σύστημα - Η συνεισφορά της τεχνικής υποστήριξης της ΕΕ»
Η τρίτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την1η Ιουλίου με θέμα «Εκσυγχρονίζοντας το ελληνικό δικαστικό σύστημα - Η συνεισφορά της τεχνικής υποστήριξης της ΕΕ» και διοργανώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη του Κέντρου Διεθνούς Νομικής Συνεργασίας της Ολλανδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσκεκλημένοι ήταν οι εκπρόσωποι όλων των ανώτατων δικαστηρίων, του Δικηγορικού Συλλόγου, των Συλλόγων Δικαστών και Εισαγγελέων, της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων ενδιαφερόμενων από τον τομέα της δικαιοσύνης, ενώ όλα τα περιφερειακά δικαστήρια είχαν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά.
Από το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της DG REFORM στηρίζει αδιαλείπτως την Ελλάδα στις προσπάθειές της για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος με την παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης από την Αυστρία και την Ολλανδία. Στην εκδήλωση έγινε «θετικός απολογισμός» για την συμβολή της τεχνικής υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών στην δικαστική μεταρρύθμιση της Ελλάδας, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασε την ανάγκη «συνέχισης παροχής τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων».
ΑΠΕ-ΜΠΕ