Οικονομία

ΕΕ: Στα 10 δις ετησίως οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων


Στα 10 δις ευρώ ετησίως εκτιμά η Κομισιόν τις απώλειες των εσόδων συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το λαθρεμπόριο των τσιγάρων. Συνολικά η OLAF έχει κατασχέσει μόνο το 2019 250 εκ λαθραία τσιγάρα. 

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο Επίτροπος για  τον Προϋπολογισμό και Διοίκηση Johannes Hahn απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ -ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη , η οποία εστίασε στο ζήτημα του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων  μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας καθώς το πρόβλημα επανεμφανίστηκε .

Ο Επίτροπος υπογράμμισε  ότι σε όλη την ΕΕ, υπάρχει απώλεια περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

«Το ενωσιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων καπνού αποτελεί σημαντική εξέλιξη· βάσει αυτού όλες οι μονάδες συσκευασίας των προϊόντων καπνού φέρουν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης. Αυτό βοηθά τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τις κινήσεις των προϊόντων καπνού και να καθορίζουν πότε ένα προϊόν εκτρέπεται στην παράνομη αγορά. Από τον Μάιο του 2019, σχεδόν 30 δισεκατομμύρια πακέτα τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα έχουν σημανθεί με μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης» σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Hahn.

Ταυτόχρονα παραδέχεται ότι το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων  εξακολουθεί να έχει μεγάλη έκταση παρά τα σχετικά μέτρα της ΕΕ με αποτέλεσμα η OLAF να έχει συμβάλει στην κατάσχεση ,μόνο το 2019 ,σε πάνω από 250 χιλιάδες τόνους λαθραίων τσιγάρων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις