Διεθνή

EE: Πρόσθετος φόρος στα υπερκέρδη από την ενέργεια – Επιδοτήσεις 140 δισ. στις χώρες μέλη


Παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και δη σ’ αυτή του φυσικού αερίου, περιλαμβάνει το σχέδιο της Κομισιόν

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών, παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο βασικός «πυλώνας» του σχεδίου προβλέπει την επιβολή πρόσθετου φόρου στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, για τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου και τη συγκέντρωση ενός ποσού 140 δισ.ευρώ, το οποίο θα αποδοθεί στις χώρες μέλη για τη στήριξη των καταναλωτών. 

Στον «κορμό» των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ειδικά στις ώρες αιχμές, καθώς και οι παρεμβάσεις-αλλαγές στην αγορά ενέργειας. 

Ειδικότερα η Κομισιόν προτείνει φορολόγηση των πλεονασματικών εσόδων από τις ενεργειακές εταιρίες στην Ευρώπη που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Πρόκειται για εταιρείες πυρηνικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικής, ηλιακής, βιομάζας, υδροηλεκτρικής) που πωλούν σε τιμή πολύ υψηλότερη από τα κόστη παραγωγής τους. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε ιδιαίτερη μνεία στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων (διυλιστήρια), για τους οποίους η Επιτροπή προτείνει την επιβολή προσωρινής εισφοράς.

Μέσω της φορολόγησης των εταιρειών ενέργειας η Κομισιόν εκτιμά ότι θα συγκεντρωθούν 140 δισ.ευρώ, τα οποία θα αποδοθούν στις χώρες μέλη, που με τη σειρά τους θα τα χρησιμοποιήσουν για την ενίσχυση των ενεργειακών επιδοτήσεων και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μια άλλη βασική παράμετρος του σχεδίου της Κομισιόν είναι η παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Συγκριμένα η πρόεδρος της Επιτροπής προανήγγειλε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής task force που θα κληθεί να εξειδικεύσει μέτρα και ενέργειες που αποσκοπούν στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Για πρώτη φορά, μάλιστα, η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να υιοθετηθεί  ένας νέος δείκτης αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου, αντικαθιστώντας τον υπάρχοντα TTF.  Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο καταθέτουν ολοένα και περισσότεροι παράγοντες της αγοράς ενέργειας.

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε χαρακτηριστικά  πως πρέπει να αποκοπεί η σχέση ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου και γι’ αυτό θα προωθηθεί μια ριζική μεταρρύθμιση. 

«Το λεγόμενο TTF δεν έχει προσαρμοστεί στις μεταβολές της αγοράς αερίου», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει δείκτες αξιολόγησης πιο αξιόπιστους για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μπορέσουμε να αντικατοπτρίσουμε τις αλλαγές στην αγορά.

Σημείωσε, τέλος, ότι «αυτή τη στιγμή η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν ευσταθεί και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών» και τόνισε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να υπάρξει μια «βαθιά» μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου.

Μείωση κατανάλωσης και Τράπεζα Υδρογόνου

Η μείωση της κατανάλωσης βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου, με την επικεφαλής της Κομισιόν να τονίζει το σχέδιο επικεντρώνεται κυρίως στις ώρες αιχμές.

Παράλληλα η Επιτροπή καταθέτει προτάσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που θα πρέπει να γίνουν, όπως η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου με 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς υδρογόνου.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Tην ανάγκη για δημοσιονομικούς κανόνες που να επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και κανόνες που ταιριάζουν στις προκλήσεις αυτής της δεκαετίας, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης.

«Τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε νέες ιδέες για την οικονομική μας διακυβέρνηση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην πορεία μείωσης του χρέους τους.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη λογοδοσία για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα