Παράταση για ακόμη 6 μήνες δίνει η Κομισιόν όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕ πρόκειται για «τυπική απόφαση» και επισημαίνεται ότι «η απόφαση αυτή ακολούθησε την έκθεση του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν και της καγκελαρίου Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Ιουνίου και αφορούσε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την παράταση των κυρώσεων για έξι μήνες. Το Συμβούλιο σήμερα ομόφωνα υιοθέτησε τυπικά και εγγράφως την απόφαση αυτή».
Η εν λόγω απόφαση είναι καθαρά τεχνικής φύσεως, καθώς η πολιτική απόφαση για την παράταση των κυρώσεων ελήφθη στις 22 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είχε παραταθεί τελευταία φορά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έως την 31η Ιουλίου.
Η απόφαση για την παράταση των κυρώσεων ελήφθη επειδή οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν διαπίστωσαν καμία πρόοδο που θα οδηγούσε στον τερματισμό της διένεξης στην ανατολική Ουκρανία, όπου από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 10.000 άνθρωποι.
Η πολιτική των κυρώσεων που υιοθετεί η ΕΕ έχει τρεις κατευθύνσεις: τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην έκδοση βίζας για ρώσους πολίτες (ισχύουν έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους), τις οικονομικές κυρώσεις κατά διαφόρων ρωσικών κρατικών εταιρειών -του πετρελαϊκού, αμυντικού και χρηματοπιστωτικού τομέα (έχουν παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2018)-, καθώς και κυρώσεις που σχετίζονται με την Κριμαία ( ισχύουν έως τις 23 Ιουνίου 2018).
Οι οικονομικές κυρώσεις, που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ και ΕΕ απαγορεύουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεργάζονται επιχειρηματικά ή να επενδύουν σε ρωσικές βιομηχανίες του αμυντικού και πετρελαϊκού τομέα, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές είναι περιορισμένες καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια στις πέντε βασικές ρωσικές κρατικές τράπεζες για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
Παράλληλα, οι οποιεσδήποτε εξαγωγές τεχνικού ή άλλου εξοπλισμού που προορίζεται για ρωσικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα, θα πρέπει να έχουν την έγκριση του των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ανέφερε ότι οι κυρώσεις δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί.
Ο διευθυντής της διεύθυνσης ευρωπαϊκής συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Κέλιν είπε στο πρακτορείο Tass: «Δεν υπάρχει τίποτα το νέο για μας στην περίπτωση αυτή».
Και πρόσθεσε: «Το πλέον σημαντικό είναι ότι οι κυρώσεις δεν επέτυχαν τους στόχους εκείνους χάριν των οποίων επιβλήθηκαν, δηλαδή δεν άλλαξαν την εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Δημοκρατίας και δεν ασκούν καμία επίδραση στην κατάσταση που υπάρχει γύρω από την ουκρανική διένεξη».