Οικονομία

ΕΕ: Οι προϋποθέσεις συμμετοχής της Ρωσίας σε μια σύνοδο κορυφής της G7


Η αμερικανική προεδρία της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) δεν μπορεί να αλλάξει το σχήμα της επόμενης συνόδου κορυφής, υπογράμμισε σήμερα, Τρίτη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μετά τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θέλει να καλέσει να συμμετάσχουν σε αυτήν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο τη μετάθεση της συνόδου κορυφής της G7 που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της πανδημίας της Covid-19 και εκτίμησε πως το παρόν σχήμα της είναι «ξεπερασμένο».

Θιασώτης μιας επανεισδοχής της Μόσχας, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσκαλέσει και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τη Ρωσία, να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής η νέα ημερομηνία της οποίας θα πρέπει να διευκρινιστεί.

«Η προεδρία της G7 έχει προνόμια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να απευθύνουν προσκλήσεις, αντανάκλαση προτεραιοτήτων, αλλά η αλλαγή του σχήματος δεν είναι ένα προνόμιο της προεδρίας», δήλωσε ο Ισπανός Ζοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Στην G7 συμμετέχουν οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκπροσωπούν τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ σε αυτές τις συνόδους κορυφής.

Η Ρωσία αποκλείστηκε από την G8, όπως ήταν τότε, το 2014, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία η Δύση κατήγγειλε ως «παράνομη».

«Η αλλαγή σχήματος, από G8 σε G7, είναι το αποτέλεσμα μιας επιλογής της Ρωσίας», είπε ο Ζοσέπ Μπορέλ.

«Η G7 είναι ένα φόρουμ των κύριων δημοκρατικών χωρών του κόσμου, που έχουν κοινές αξίες. Η συνεργασία ακριβώς μεταξύ των χωρών που ασπάζονται κοινές αξίες, είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ άλλοτε. Η Ρωσία απομακρύνθηκε από τις αρχές αυτές, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το φόρουμ αυτό. Η κατάσταση προς το παρόν δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Μπορέλ.

«Η δήλωση της Χάγης το 2014 εξηγεί τις περιστάσεις της αλλαγής του σχήματος και διευκρινίζει τους όρους για μια επιστροφή στο παλαιό σχήμα της G8», υπογράμμισε.

«Θα αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στην G8 έως ότου η Ρωσία αλλάξει πορεία και το πλαίσιο να ετοιμαστεί εκ νέου για μια εποικοδομητική συζήτηση στο πλαίσιο της G8», ανέφεραν τότε στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της G7. «Δεν είναι η παρούσα περίπτωση», εκτίμησε ο Ζοσέπ Μπορέλ.

Μια επιστροφή στο σχήμα G8 δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση των υπολοίπων μελών.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό απέκλεισε χθες κάθε συμμετοχή της Ρωσίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις