Πολιτική

ΕΕ: O κυβερνήσεις κατηγορούν η μια την άλλη για την προσφυγική κρίση


Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε διαφωνία για το πώς θα ασχοληθούν με τους χιλιάδες πρόσφυγες που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία. 

Περίπου 110.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη θάλασσα για να φτάσουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία κατά τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ενώ περίπου 1 εκατομμύριο έκαναν αυτό το ταξίδι το 2015. Όμως οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ απέχουν όσο ποτέ από μια κοινή στάση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις 7 Μαρτίου για να αναζητήσουν λύσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιέσεις προς την Τουρκία να πράξει περισσότερα για να σταματήσει την άφιξη των προσφύγων  και βοήθεια προς την Ελλάδα να διαχειριστεί την κατάσταση. 

Ακόμη έρχονται

Ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, όταν περίπου 220.000 έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Ενώ το περιορίστηκε όταν οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, η κίνηση του Φεβρουαρίου είναι ήδη μεγαλύτερη από αυτή του Μαΐου του 2015, όταν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες.

Η ΕΕ συμφώνησε για μια «σημαντική, αν και μερική μείωση της πίεσης στα πληγείσες κράτη μέλη» και την αλληλεγγύη με εκείνα στην πρώτη γραμμή των αφίξεων προσφύγων συμφωνώντας να μοιραστούν το βάρος. Πέντε μήνες αργότερα, καθώς οι κυβερνήσεις κατηγορούν η μια την άλλη, ο στόχος για μετεγκατάσταση 160.000 ατόμων παραμένει ανεκπλήρωτος.

Οι αρχές στην Ουγγαρία λένε πως όταν η διέλευση έφτασε στο αποκορύφωμά της το Σεπτέμβριο, περίπου 10.000 μετανάστες διέσχισαν τη χώρα. Αυτό σταμάτησε όταν η κυβέρνηση του Viktor Orban αποφάσισε να χτίσει ένα φράγμα, για πρώτη φορά στα σύνορα με τη Σερβία και στη συνέχεια με την Κροατία. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ενώ άλλες χώρες της περιοχής συνεχίσουν να βλέπουν την άφιξη εκατοντάδων μια μέρα - ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα – στην Ουγγαρία πέρασαν ελαχιστοι.

Πάνω από τους μισούς δεν είναι από τη Συρία

 

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τόνισε ότι η προσφυγική κρίση της Ευρώπης δεν έχει μόνο ρίζες στη Συρία. 

"Η πλημμύρα των απελπισμένων μεταναστών έχει πλέον εξαπλωθεί πολύ πιο πέρα από τη Μέση Ανατολή», είπε. "Οι μισοί από αυτούς προέρχονται τώρα από τις χώρες εκτός από τη Συρία - Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν. Έτσι, τα βάρη της Ευρώπης, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια πολύπλοκη οικονομική, πολιτική και κοινωνική πίεση, είναι τώρα ακόμα πιο έντονη. "

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις