Οικονομία

ΕΕ: Κατάργηση της ομοφωνίας για τις φορολογικές πολιτικές


"Ανοίγει η πόρτα" για την κατάργηση της ομοφωνίας της ομοφωνίας στην Ε.Ε. με πρόταση της Κομισιόν και παράλληλα καταργείται το βέτο των χωρών-μελών της Ένωσης, εφόσον για θέματα - αρχής γενομένης από τα φορολογικά - οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η Κομισιόν θα προτείνει την εβδομάδα αυτή μέχρι το τέλος του 2020, η ψήφιση όλων των ευρωπαϊκών φορολογικών πολιτικών να γίνεται με πλειοψηφία αντί της ομοφωνίας που απαιτείται σήμερα, μια κίνηση εξαιρετικά αμφιλεγόμενη δεδομένου ότι θα καταργήσει το εθνικό δικαίωμα αρνησικυρίας.

Σημειώνοντας πως η φορολογική πολιτική της Ε.Ε. «αποτυγχάνει να αξιοποιήσει πλήρως τη δυναμική της», η Κομισιόν θα εκδώσει έγγραφο με το οποίο θα υποστηρίζει πως οι απαιτήσεις της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνουν πως «ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε… τις παραδοσιακές απόψεις περί εθνικής κυριαρχίας».

«Για την Κομισιόν, το ερώτημα δεν είναι πλέον αν υπάρχει ανάγκη να φύγουμε από την ομοφωνία στη φορολόγηση, αλλά πώς και πότε θα το πράξουμε», αναφέρεται στο έγγραφο, προσχέδιο του οποίου έχουν δει οι FT.

Στο έγγραφο, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, περιγράφεται ένας «οδικός χάρτης» προς την σταδιακή κατάργηση του φορολογικού βέτο, το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί λανθασμένα για συγκεκριμένα εθνικά συμφέροντα».

«Τα κράτη μέλη ορισμένες φορές επικαλούνται την εθνική κυριαρχία και την ομοφωνία απλά και μόνο για να μπλοκάρουν τις προτάσεις για Ευρωπαϊκή φορολόγηση», σημειώνεται στο έγγραφο. «Με την πάροδο των ετών, το επιχείρημα της κυριαρχίας έχει χρησιμοποιηθεί για την προστασία συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν χτίσει το επιχειρηματικό τους μοντέλο γύρω από την ιδέα ενός ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος, σχεδιασμένου για να προσελκύσει ορισμένες δραστηριότητες ή καταναλωτές».

Υποστηρίζει πως «ο φορολογικός ανταγωνισμός» εντός της Ε.Ε., αν και «από μόνος του δεν είναι κάτι κακό», ωστόσο έχει στρεβλώσει τις επιλογές που έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις, αναγκάζοντάς τες να υποφορολογήσουν ορισμένους διασυνοριακούς κλάδους και να υπερφορολογήσουν άλλους τομείς όπως το εργασιακό εισόδημα και η κατανάλωση. «Αυτό υπονομεύει τη δικαιοσύνη των φορολογικών συστημάτων», τονίζεται.

Ως ένα πρώτο βήμα, η Κομισιόν προτείνει την επέκταση του συστήματος της Ε.Ε. για «ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία» σε τομείς που δεν σχετίζονται με τα εθνικά φορολογικά δικαιώματα ή την ικανότητα να καθορίζονται οι φορολογικές βάσεις και οι φορολογικοί συντελεστές. Θα περιλαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της φορολογικής κατάχρησης.

Σε δεύτερη φάση θα καλυφθούν τα φορολογικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση συγκεκριμένων στόχων πολιτικής, σε τομείς όπως η υγεία, η κλιματική αλλαγή ή η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ σε τρίτη φάση θα καλυφθούν τομείς που ήδη είναι εναρμονισμένοι υπό την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Η Κομισιόν προτείνει τα βήματα αυτά να γίνουν μέχρι το τέλος του 2019.

Επίσης, προτείνει μέχρι το τέλος του 2020 να καταργηθεί το βέτο σε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη διασφάλιση «δίκαιης και ανταγωνιστικής φορολογίας» εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια κοινή προσέγγιση στον υπολογισμό της φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα