Επικαιρότητα

ΕΕ: H Κύπρος υπέβαλε αίτημα για την τροποποίηση των έργων του σχεδίου ανάκαμψης


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Κύπρος υπέβαλε σήμερα αίτημα για την τροποποίηση των έργων του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στο οποίο επιθυμεί επίσης να προσθέσει ένα κεφάλαιο νέο πρόγραμμα REPowerEU για έργα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το κεφάλαιο REPowerEU που προτείνει η Κύπρος καλύπτει μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια, την ηλεκτροδότηση των μεταφορών και την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης μετάβασης. Περιλαμβάνονται δύο νέες μεταρρυθμίσεις και δύο νέες επενδύσεις για την επίτευξη των στόχων REPowerEU, καθώς και πέντε υφιστάμενα μέτρα που έχουν κλιμακωθεί. Η προτεινόμενη τροποποίηση του σχεδίου από την Κύπρο προβλέπει επίσης την αφαίρεση επτά επενδύσεων από το αρχικό σχέδιο, εκ των οποίων μία μεταφέρεται στο χρηματοδοτούμενο από δάνειο μέρος του σχεδίου και την τροποποίηση περίπου 50 προγραμματισμένων μέτρων.

Το αίτημα της Κύπρου να τροποποιήσει το σχέδιό της βασίζεται στην ανάγκη συνυπολογισμού του υψηλού πληθωρισμού που σημειώθηκε το 2022, των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και της προς τα κάτω αναθεώρησης της μέγιστης επιχορήγησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), από 1,01 δισεκατομμύρια ευρώ σε 0,92 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Μαζί με τις επιχορηγήσεις RRF και REPowerEU της Κύπρου (0,92 δισ. ευρώ και 52,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα) και με το ποσό του αρχικού αιτήματος για δάνεια RRF ύψους 0,2 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια αυτά συνιστούν το υποβληθέν τροποποιημένο σχέδιο ύψους 1,22 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή έχει τώρα έως και δύο μήνες για να αξιολογήσει εάν το τροποποιημένο σχέδιο εξακολουθεί να πληροί όλα τα κριτήρια αξιολόγησης του κανονισμού RRF. Εάν η αξιολόγηση της Επιτροπής είναι θετική, θα υποβάλει πρόταση για μια τροποποιημένη Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου που θα αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στο κυπριακό σχέδιο. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους έως και τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα