Οικονομία

ΕΕ: Οι "27" ενέκριναν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο


Εγκρίθηκε από τους "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου όταν αυτό πωλείται σε τρίτες χώρες,αναφέρει το Bloomberg.

Μέσω των κυρώσεων θα επιβληθεί απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από εταιρείες της ΕΕ και παροχής υπηρεσιών σχετικών με τη μεταφορά του, εκτός από ποσότητες που θα πωλούνται σε τιμή ίδια ή χαμηλότερη με ένα επίπεδο που θα τεθεί από την G7 και άλλες χώρες, σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της επιβολής του ανώτατου ορίου τιμών δεν περιλαμβάνονται στο όγδοο πακέτο που εγκρίθηκε από της ΕΕ, εν αναμονή της έγκρισης από την G7, ενώ θα απαιτηθεί νέα ομόφωνη συμφωνία για την εφαρμογή τους.

Η ΕΕ συμφώνησε επίσης ότι θα λάβει υπόψη την αποτελεσματικότητα, τη διεθνή ανταπόκριση και τον αντίκτυπο στις δικές της οικονομίες από το ανώτατο όριο τιμών, για να αποφασίσει πώς θα το επιβάλει το πλαφόν, δήλωσαν αξιωματούχοι στους Financial Times.

η συμφωνία.

Η συμφωνία των «27» περιλαμβάνει εκτός των κυρώσεων και μέτρα για την ελάφρυνση των επιπτώσεων σε χώρες με μεγάλο ναυτιλιακό κλάδο, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη δημόσιες.

Οι ευρύτερες κυρώσεις θα αφορούν μια σειρά προσώπων και οντοτήτων, μεταξύ αυτών υψηλόβαθμους αξιωματούχους υπουργείων της Ρωσιας που ενεπλάκησαν στα πρόσφατα "δημοψηφίσματα" - παρωδία σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας. Θα περιορίζουν επίσης την πρόσβαση της Ρωσίας σε εξοπλισμό αερομεταφορών, ηλεκτρονικά ανταλλακτικά και ειδικές χημικές ουσίες, προκειμένου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αποστερηθούν σημαντικών τεχνολογιών.

Οι ΗΠΑ πίεζαν επί μήνες να μην περιοριστούν πρόωρα οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, φοβούμενες ότι το πλήγμα στην αγορά αργού θα ήταν εξαιρετικά ισχυρό.

Προκειμένου να επιβληθεί το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, το μπλοκ των 27 θα πρέπει να αλλάξει την τρέχουσα νομοθεσία του. Τον Ιούνιο, οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε πλήρες εμπάργκο υπηρεσιών ασφάλισης και χρηματοδότησης για το πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, ενώ η ίδια η μεταφορά ως υπηρεσία εξαιρέθηκε. Οι περισσότεροι από αυτούς τους περιορισμούς θα ξεκινήσουν να ισχύουν στις 5 Δεκεμβρίου, μαζί με την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αργού στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα