Διεθνή

ΕΕ: Αντεπίθεση στις ΗΠΑ με δασμούς 20 δισ. δολαρίων


Με λίστα δασµών ύψους 20 δισ. δολαρίων απαντά η Κοµισιόν στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ για πρόσθετους δασµούς 11 δισ. δολαρίων σε προϊόντα των 28 κρατώνµελών της ΕΕ, ως αντίποινα για την άρνηση συµµόρφωσης µε τις αποφάσεις του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου (ΠΟΕ), σύµφωνα µε τις οποίες ορισµένες επιδοτήσεις της ΕΕ προς την Airbus είναι ασυµβίβαστες και ζηµιώνουν την Boeing.

Ο κατάλογος περιλαµβάνει αµερικανικά τρακτέρ και προϊόντα όπως φιστίκια, κατεψυγµένα ψάρια, σταφύλια, χυµούς, καπνό, αλκοολούχα ποτά, τυριά κ.ά., τα οποία θα ακριβύνουν σηµαντικά για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ως «αντιστάθµισµα» στην αντίστοιχη αύξηση που προτίθενται να επιβάλουν οι ΗΠΑ σε εµπορεύµατα που προέρχονται από τη Γηραιά Ηπειρο, µεταξύ των οποίων οι ελληνικές πράσινες ελιές, τα κρασιά και το ελαιόλαδο.

Η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται µε τη γραµµή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προέκυψε από σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες το µεσηµέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, υπό την προεδρία του Σταύρου Αραχωβίτη, µε τη συµµετοχή εκπροσώπων φορέων που ασχολούνται µε την παραγωγή και διακίνηση των «στοχοποιηµένων» αγροτικών προϊόντων.

Πάντως, η Κοµισιόν προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της οικονοµικής αντιπαράθεσης µε τις ΗΠΑ. «Η πρόσφατη απόφαση του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ στην Boeing είναι σηµαντική. Πρέπει να συνεχίσουµε να διεκδικούµε ισότιµους όρους ανταγωνισµού για τον κλάδο µας. Οµως, επιτρέψτε µου να είµαι σαφής, δεν θέλουµε µια κόντρα “οφθαλµόν αντί οφθαλµού”» δήλωσε χαρακτηριστικά η επίτροπος Εµπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλµστροµ.

Υπενθυµίζεται ότι η διαµάχη µεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά µε τη στήριξη των αεροπορικών βιοµηχανιών Airbus και Boeing βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ ο ΠΟΕ αναµένεται να εκδώσει ξεχωριστές αποφάσεις για τις οικονοµικές ζηµίες από την κρατική στήριξη της Boeing και της Airbus φέτος το αργότερο µέχρι το 2020.