Διεθνή

ΕΕ: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά όχι κυρώσεις για Τουρκία


Λίγο πριν τις 19.00 [ώρα Ελλάδας] ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη των 27 στις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τη διαμορφούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κατόπιν των νέων τουρκικών παραβατικών ενεργειών.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του, όπως είχε προαναγγείλει την Πέμπτη, ντοκουμέντα για τα πραγματικά γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς για ζημιά στη φρεγάτα «Λήμνος».

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε αμέσως απόσπασμα δήλωσης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στην οποία ο Νίκος Δένδιας εκφράζει την ελπίδα του να μην υπάρξει σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο κι ότι όλοι πρέπει να δράσουν βάσει των επιταγών του διεθνούς δικαίου.

Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη Γαλλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ιταλία.

Ωστόσο, σχετικά με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, το ζήτημα θα συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης