Οικονομία

EBRD για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη 2,4% το 2023 και 2,3% το 2024


Ρεκόρ στον τουρισμό βλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις-αυτές του Μαΐου-είναι οι τωρινές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBDR) για την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας το 2023 και 2024. Η EBDR μένει σταθερή στις προβλέψεις της για μεγάλη αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 2,4% εφέτος και στο 2,3% στο 2024.

«Η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, που χρηματοδοτούνται με δάνεια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, προχωρά καλά και περιορίζει τους καθοδικούς κινδύνους από την παγκόσμια και περιφερειακή αναταραχή», αναφέρει η τράπεζα.

Σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά να καταγράψει ρεκόρ στον τουρισμό εφέτος και ότι η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) να είναι σε ανοδική τάση από τον Δεκέμβριο του 2022 (στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο του 2023) και ο δείκτης οικονομικού κλίματος σκαρφάλωσε σε υψηλό επίπεδο 17 μηνών (στις 111,7 μονάδες τον Αύγουστο 2023).

Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, υποχωρώντας στο 10,8% τον Ιούλιο. Το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ αυξάνεται σημαντικά και σημαντικοί πόροι της ΕΕ είναι διαθέσιμοι για περαιτέρω επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, σημειώνει.

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε γρήγορα, υποχωρώντας στο 2,5% τον Ιούλιο (με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή). Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον μετριασμό της ενεργειακής κρίσης είχαν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, αλλά καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2022 και αναμένεται μεγαλύτερο πλεόνασμα εφέτος.

Το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη (ως ποσοστό του ΑΕΠ), αλλά μειώθηκε σημαντικά την τελευταία διετία, από άνω του 200% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει η τράπεζα.

«Παρά κάποιες ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (9,7% του ΑΕΠ το 2022), οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8,9% σε ετήσια βάση στο α' τρίμηνο του 2023», σημειώνει.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΑΕΠ