Πολιτική

Δυσφορία στο Ισραήλ για υπουργοποίηση Βορίδη


Δυσφορία προκαλεί στο Ισραήλ η υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη, στον οποίο καταλογίζεται αντισημιτικό παρελθόν

Συγκεκριμένα, η Jerusalem Post επικαλούμενη ανώτατη διπλωματική  πηγή  αναφέρει ότι το  Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας Μάκη Βορίδη, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, το υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γράφει πως «εξετάζει» τη νέα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τη σημασία του διορισμού του κ. Βορίδη. Χωρίς να τον αναφέρει χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση λέει πως ο νέος υπουργός είναι γνωστός για «ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις».

Πάντως, παρά την καταδίκη του διορισμού Βορίδη, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών συγχαίρει τον κ. Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές, σημειώνοντας πως ο κ. Νετανιάχου συνομίλησε μαζί του αναφορικά με τη συνέχιση των «εξαιρετικών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών.

Στο δημοσίευμα της Jerusalem Post γίνεται αναφορά στο ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή σε αυτές τις εκλογές αλλά και στο «νέο ιδεολογικό προφίλ» της ΝΔ, που πλέον περιλαμβάνει και φωνές από την ακροδεξιά, γράφοντας πως «ο κ. Βορίδης θεωρείται μία από αυτές τις φωνές».

Η Jerusalem Post γράφει πως «εκείνη την περίοδο, ο διορισμός του κ. Βορίδη αντικατέστησε έναν άλλον ακροδεξιό πολιτικό με αντισημιτικό παρελθόν, τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης διορίστηκε την Τρίτη στη νέα κυβέρνηση -αυτή τη φορά ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων». 

Η ισραηλινή εφημερίδα κάνει αναφορά στον εκδοτικό οίκο του κ. Γεωργιάδη και την «πώληση και προώθηση αντισημιτικού βιβλίου που έγραψε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης», καθώς και σε ορισμένες δηλώσεις του όπως ότι «το εβραϊκό λόμπι» θα καθορίσει την τύχη του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας. 

Η  Jerusalem Post καταλήγει ως εξής:

«Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού Yaakof Hagoel έδωσε άλλον τόνο, καθώς ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ακυρώσει τον διορισμό, λέγοντας πως έμεινε «έκπληκτος» και πως «είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι υποστηρικτής του Ισραήλ και των Εβραίων, όμως απαγορεύεται να διορίσει στην κυβέρνηση έναν ξεκάθαρα αντισημίτη υπουργό». 

Ανακοίνωση εξέδωσε  και ο  επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ronald Lauder  στην οποία αναφέρει: « ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πραγματικός σύμμαχος του Ισραήλ και πάντα επεδείκνυε βαθιά στήριξη και φιλία για την Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα».

Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί του τους επόμενους μήνες και χρόνια, και πιστεύουμε πως θα συμπεριλάβει μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του τη σοβαρή ανάγκη να εξαλειφθούν οποιαδήποτε και όλα τα απομεινάρια του αντισημιτισμού και της νεοναζιστικής ιδεολογίας από τη χώρα.

Ωστόσο, ο κ. Βορίδης, ο νεοδιορισμένος υπουργός, έχει ιστορικό αντισημιτικών δράσεων και ανακοινώσεων».