Οικονομία

Δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για την αγροτική επιχειρηματικότητα


Με στόχο τη στήριξη και την ενίσχυση της μικρομεσαίας αγροτικής επιχειρηματικότητας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB θα "τρέξει" από τον, Φεβρουάριο και τον Μάρτιο δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα. Εμφαση θα δοθεί στη χρηματοδότηση ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, έχοντας εξαντλήσει τον αρχικό του προϋπολογισμό, επανενεργοποιείται το Φεβρουάριο, με μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού διαθέσιμων δανείων κατά 71 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσηςσε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το Ταμείο αυτό έχει ήδη στηρίξει τον κλάδο της κτηνοτροφίας, με παροχή μικροδανείων  έως 25.000 ευρώ, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα 2 πρώτα έτη, συνδυασμένο με επιχορήγηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Για τον κλάδο αυτό, έχουν συμβασιοποιηθεί και εκταμιευτεί 397 δάνεια συνολικού ύψους 9,3 εκατ. ευρώ, με την πρόσθετη δαπάνη για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και επιδοτούμενους τόκους να ανέρχεται σε 750 χιλ. ευρώ.

Εντός του Μαρτίου  θα υπάρχουν στην αγορά τα νέα Ταμεία του προγράμματος «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ), στα οποία ο μεταποιητικός κλάδος αγροτικών προϊόντων είναι υπό προϋποθέσεις επιλέξιμος, βάσει των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ, αναφέρει ο κ. Παπαθανάσης.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση αναφοράς που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα