Τράπεζες

Δύο δώρα από τον Μ. Ντράγκι στις αγορές!


Αγορές νέων ομολόγων με έσοδα από το QE, μηδενικά επιτόκια για πολύ καιρό ακόμη

Περισσότερο σαν κεντρικός τραπεζίτης που μοιράζει δώρα στις αγορές εμφανίσθηκε σήμερα, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για το 2018, ο Μάριο Ντράγκι, παρότι επισημοποίησε τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που έφερε... ποταμούς ρευστότητας στις αγορές.

Δύο ήταν τα δώρα που είχε να προσφέρει σήμερα ο κ. Ντράγκι στις αγορές: μηδενικά επιτόκια ίσως και για όλο το 2019 και επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για μεγάλη περίοδο:

  1. Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι τροφοδότησαν τις προσδοκίες για παράταση των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ ακόμη και ως το τέλος του 2019. Μέχρι τώρα, η ΕΚΤ είχε ξεκαθαρίσει -και το επιβεβαίωσε εκ νέου σήμερα- ότι η πολιτική μηδενικών επιτοκίων θα συνεχιζόταν τουλάχιστον ως το τέλος Ιουνίου του 2019. Σήμερα, έγινε σαφές ότι θα συνεχισθεί όσο χρειασθεί για να αυξηθεί ο πληθωρισμός στο στόχο της ΕΚΤ -κοντά αλλά όχι πάνω από 2%- με βιώσιμο τρόπο. Όμως, από τις τοποθετήσεις του Μάριο Ντράγκι γίνεται σαφές ότι η ΕΚΤ δεν βιάζεται να επαναφέρει την κανονικότητα στη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια: "το θέμα δεν συζητήθηκε σήμερα", τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Επιπλέον, φαίνεται από τις δηλώσεις του ότι η ΕΚΤ έχει αρχίσει να ανησυχεί για τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που απομακρύνει και την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ έχουν αναθεωρηθεί προς το χειρότερο, με τον πληθωρισμό να αναμένεται ότι θα αυξηθεί το 2019 από 1,7% σε 1,8% και την ανάπτυξη να υποχωρεί στο 1,5%, από 1,7% φέτος. Με αυτά τα δεδομένα και με τον Ντράγκι να κάνει λόγο για καθοδικούς κινδύνους στην οικονομία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ απομακρύνεται από το ορατό μέλλον.
  2. Σχετικά με το QE, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι, ενώ το πρόγραμμα τελειώνει, δηλαδή σταματούν μετά το τέλος Δεκεμβρίου οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, η εξαρχής προγραμματισμένη επανεπένδυση των εσόδων από τόκους και χρεολύσια των ομολόγων που έχει αγοράσει η κεντρική τράπεζα θα παραταθεί για "εκτεταμένη" χρονική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά μεγάλου ύψους ρευστότητα θα συνεχίσει να εισέρχεται από την ΕΚΤ στην αγορά κρατικών και υψηλής διαβάθμισης εταιρικών ομολόγων τουλάχιστον και για το 2019. Μάλιστα, δεν εκφράσθηκαν στο συμβούλιο της ΕΚΤ αντιρρήσεις για αυτό το θέμα από τους "σκληρούς" τραπεζίτες του Βορρά -"η απόφαση ήταν ομόφωνη", είπε ο Ντράγκι. Όταν ρωτήθηκε ο Μ. Ντράγκι πόσο αποτελεσματικό θεωρεί ότι ήταν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί πνευματικό του τέκνο και εντάσσεται στο πλαίσιο του "κάνουμε ό,τι χρειασθεί για να σωθεί το ευρώ", ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έκρυψε την υπερηφάνεια του: "Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Σε ορισμένες περιόδους το QE ήταν ο μοναδικός παράγοντας που υποστήριξε την οικονομική ανάκαμψη".