MEDSin

Δύο διατροφικές συνήθειες που μειώνουν τη γονιμότητα


Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο έχει η διατροφή στη συνολική μας υγεία και φυσικά, εξαίρεση στον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελεί και η γονιμότητα της γυναίκας. Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες που τρώνε συχνά "fast food" και λίγα έως καθόλου φρούτα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες και έχουν μικρότερες πιθανότητες μέσα σε ένα χρόνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κλερ Ρόμπερτς του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Human Reproduction" (Ανθρώπινη Αναπαραγωγή), μελέτησαν σχεδόν 5.600 γυναίκες που δεν είχαν γεννήσει στο παρελθόν.

Σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν ποτέ ή έτρωγαν σπάνια "πρόχειρο" φαγητό (μπέργκερ, πίτσες, σνακ κ.α.), όσες το έκαναν τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, χρειάσθηκαν κατά μέσο όρο ένα μήνα παραπάνω για να μείνουν έγκυες.

Σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν φρούτα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, όσες έτρωγαν μόνο μία έως τρεις φορές το μήνα, χρειάσθηκαν περίπου μισό μήνα περισσότερο για να συλλάβουν παιδί.

Μεταξύ των γυναικών που έκαναν την μικρότερη κατανάλωση φρούτων, ο κίνδυνος υπογονιμότητας (πάνω από ένα έτος για να «πιάσουν» παιδί) ήταν 12% έναντι 8% του μέσου όρου των γυναικών. Μεταξύ όσων γυναικών έτρωγαν το περισσότερο φαστ φουντ, η πιθανότητα υπογονιμότητας ήταν 16% έναντι 8%.

Όσον αφορά τα πράσινα λαχανικά και τα ψάρια, η έρευνα δεν έδειξε ότι επιταχύνουν την εγκυμοσύνη.

Μπορείτε να δείτε την επιστημονική δημοσίευση, αντιγράφοντας στον browser σας την ακόλουθη διεύθυνση: https://doi.org/10.1093/humrep/dey079