Διεθνή

DW: Κάτω από τη μύτη των αρχών δρούσε ο Τυνήσιος τρομοκράτης


Τρία εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του δυτικού Βερολίνου με 12 νεκρούς και 12 βαριά τραυματίες η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία εξέδωσε το βράδυ ένταλμα σύλληψης αφού πρώτα επιβεβαιώθηκε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα στο μοιραίο φορτηγό ανήκουν στον Ανίς Αμρί. Γιατί αυτή η καθυστέρηση από τη στιγμή που 24χρονος δεν ήταν άγνωστος στις αρχές διερωτάται η κοινή γνώμη, πολιτικοί αλλά και ειδικοί σε ζητήματα τρομοκρατίας;

Όσο περνά η ώρα και οι γερμανικές αρχές, αν και καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, δεν έχουν να επιδείξουν επιτυχίες, που θα ρίξουν φως στην υπόθεση, όλο και δυνατότερες γίνονται οι φωνές που ζητούν άμεσα αυστηρότερους νόμους, περιοριστικά μέτρα και δεν αποκλείουν ακόμα και ηλεκτρονικά βραχιόλια.

Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σε αυτές τις φωνές είναι σαφής. Θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα των ερευνών και μετά να εξάγουμε συμπεράσματα. Όμως ειδικοί, όπως ο ερευνητής ζητημάτων τρομοκρατίας Πέτερ Νόιμαν, επικρίνει την απουσία ενός συνολικού σχεδίου στη Γερμανία για την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών. Σε συνέντευξή στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα n-tv ο γερμανός ειδικός υπενθύμισε ότι οι αποκαλούμενοι εν δυνάμει τρομοκράτες αγγίζουν πλέον τους 550, ότι οι γερμανικές αρχές δεν παρακολουθούν ως όφειλαν τις τηλεπικοινωνίες υπόπτων για διασυνδέσεις με τη τρομοκρατία και δεν δρουν προληπτικά με σύστημα.

Ποιος φέρει τη ευθύνη για την διαφυγή του Τυνήσιου;

Στην περίπτωση του Τυνήσιου υπόπτου έρευνες του περιοδικού Der Spiegel δείχνουν ότι εδώ και μήνες είχε προσφερθεί στο διαδίκτυο σε φανατικούς ιμάμηδες για μια επίθεση αυτοκτονίας, οι New York Times έγραψαν ότι αναζητούσε στο διαδίκτυο οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και ότι μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram είχε τουλάχιστον μια φορά επικοινωνία με το Ισλαμικό Κράτος. Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, παρά την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης ασύλου από τις αρχές του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου διέμενε για αρκετό διάσημα, ανεστάλη η απέλασή του, μιας και δεν είχε στην κατοχή του νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία παρεμπιπτόντως έφθασαν από την Τυνησία εχθές, δύο μέρες μετά την επίθεση στο Βερολίνο.

Από την ημέρα εισόδου του στην Γερμανία τον Ιούλιο του 2015 ο Ανίς Άμρι μοιάζει να κινούνταν κάτω από τη μύτη των γερμανικών αρχών, οι οποίες, αν και χρησιμοποιούσε πλαστά ονόματα και ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν του επέβαλλαν σχεδόν κανένα σοβαρό περιοριστικό όρο, όπως την υποχρεωτική παραμονή σε μια πόλη ή περιοχή όπως γίνεται συνήθως.

Κατά συνέπεια είναι εύλογα τα ερωτήματα τόσο της κοινής γνώμης, όσο και πολιτικών για τις ευθύνες των γερμανικών αρχών, που άφησαν τον Τυνήσιο ελεύθερο και καθυστερούν υπερβολικά να τον εντοπίσουν, κι ας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προχωρήσει, ως πράξη απελπισίας, σε νέο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις