Οικονομία

Δράσεις ΥΠΑΑΤ με σκοπό τη διαβούλευση και προετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ


Πληθώρα δράσεων που στοχεύουν τη διαβούλευση και την προετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την αρχή του 2021.

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους το υπουργείο, σε συνεργασία με παραγωγικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, έκανε κινήσεις που είχαν ως σκοπό την ενημέρωση και διαβούλευση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων σε περιφερειακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 12-15 Ιανουαρίου 2021, διοργανώθηκαν 4 Ομάδες Εστίασης (Focus Groups) σε περιφερειακό επίπεδο με τη συμμετοχή επιλεγμένων φορέων, καθώς και ενημέρωση των Ομάδων Τοπικής Δράσης του LEADER, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το «Μακροπρόθεσμο Όραμα για τις Αγροτικές Περιοχές με Ορίζοντα το 2040», ενώ το Φεβρουάριο, διεξήχθη τηλεφωνική, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, πανελλαδική έρευνα - διαβούλευση σε δείγμα 1.400 αγροτών - κτηνοτρόφων και δικαιούχων αγροτικών επιδοτήσεων, στη βάση αναλυτικού ερωτηματολογίου σχετικά με τις αλλαγές και τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η αναθεωρημένη Ανάλυση Πλεονεκτημάτων, Αδυναμιών, Ευκαιριών και Απειλών (σ.σ. SWOT ανάλυση) με τη σχετική καταγραφή των αναγκών για τον αγροτικό χώρο, που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο προετοιμασίας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, με στόχο την αξιολόγηση και ιεράρχηση τους. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες, γενικές και εξειδικευμένες τηλε-συναντήσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του αγροτικού κόσμου.

Στα τέλη του ίδιου μήνα (22-26 Μαρτίου) το ΥΠΑΑΤ μέσω του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ) έλαβε μέρος σε διαδικτυακό περίπτερο στην Εβδομάδα Αγροτικού Οράματος που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο περίπτερο αναρτήθηκε συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Ομάδων Εστίασης του ΕΑΔ αλλά και των άλλων φορέων που διοργάνωσαν διαβουλεύσεις σε τοπικό επίπεδο για το μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές. Επίσης αναρτήθηκαν σχετικά βίντεο καθώς και σχετικά ενημερωτικά έντυπα.

Στις 8 Απριλίου τέλος, διοργανώθηκε τηλε-σύσκεψη ενημέρωσης των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης της νέας ΚΑΠ, σε συνδυασμό με παρουσίαση της προόδου κατάρτισης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, με την πραγματοποίηση των εν λόγω δράσεων «επιδιώκουμε την ευρεία ενημέρωση και συμμετοχή των παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων στη συνδιαμόρφωση της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τον αγροδιατροφικό τομέα και την ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας και των δυσχερειών που προκαλούν».