Ελλάδα

Δράσεις για την πάταξη των περιστατικών εργοδοτικής βίας προαναγγέλλει το Υπ. Εργασίας


Την ανάγκη δραστικής καταπολέμησης φαινομένων βίας, όπως ο ξυλοδαρμός εργαζόμενου στη διανομή φαγητού από εργοδότη του στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας την εντατικοποίηση των ελέγχων στην εστίαση.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση με θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου και με την ενίσχυση του ελεγκτικού έργου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δίνει καθημερινά τη μάχη για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, συμπληρώνοντας πως «από την πρώτη στιγμή ήρθε σε σύγκρουση με τη λογική και τα μέτρα της περιόδου 2010-2014, που διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, κατάργησαν δικαιώματα και γιγάντωσαν τις πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Για τους ανωτέρω λόγου και για την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων θεσπίστηκαν, μεταξύ άλλων, μέτρα ενάντια στην απλήρωτη, αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, κανόνες για τις εργολαβίες, για την τήρηση των ωραρίων εργασίας, για τη δήλωση των υπερωριών και για την καταβολή των μισθών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει ότι στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, εκτός από πρόστιμο, μπορεί να επιβληθεί ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων. Ο δε εντοπισμός ανασφάλιστου εργαζόμενου συνεπάγεται αυτόματα τρίμηνη αναδρομική ασφάλισή του και ο εργοδότης έχει έκπτωση στο πρόστιμο μόνο αν προσλάβει τον εργαζόμενο.

Κλείνοντας, αναφέρει στους ίδιους τους εργαζόμενους ότι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.