Διεθνή

Δραπέτευσαν 200 κρατούμενοι σ' εξέγερση φυλακών στη Βραζιλία


Ταραχή επικράτησε στις φυλακές της Ζαρντινόπολις στη νοτιοανατολική Βραζιλία όταν ύστερα απο μια εξέγερση των κρατουμένων δραπέτευσαν 200 άτομα. Η φυλακή της Ζαρντινόπολις, που είναι χωρητικότητας 1.080 προσώπων, φιλοξενούσε 1.864 κρατούμενους. Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές είναι η βασική αιτία των εξεγέρσεων στα σωφρονιστικά καταστήματα της Βραζιλία.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα πάντως, 100 από τους κρατούμενους συνελήφθησαν έγκαιρα και οδηγήθηκαν πίσω στα κελιά τους. Στις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Globo διακρίνονται δεκάδες κρατούμενοι, που φορούν μόνο τα εσώρουχά τους και έχουν σηκώσει τα χέρια στο κεφάλι, να τρέχουν, στη σειρά, στην αυλή της φυλακής για να καθίσουν κάτω.

"Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ρουτίνας, οι κρατούμενοι στασίασαν. Δεν έπιασαν ομήρους. Η κατάσταση έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο", ανέφερε η σωφρονιστική υπηρεσία του Σάο Πάολο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι μισοί δραπέτες εντοπίστηκαν, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή Ριμπεϊράο Πρέτο, κοντά στη Ζαρντινόπολις. Η επιχείρηση για τον εντοπισμό των υπόλοιπων είναι σε εξέλιξη...