Οικονομία

Δραματικές προβλέψεις για ανεργία άνω του 22% και μειώσεις μισθών 


Δραματικές είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ανεργία στην Ελλάδα, την οποία τοποθετεί στο 22,3% το 2020, ως επακόλουθο προβλεπόμενης βαθιάς ύφεσης 10% της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, συνδικαλιστικοί παράγοντες εκφράζουν εκτιμήσεις και για σημαντική μείωση των αμοιβών εργασίας

Καθώς το ποσοστό της ανεργίας στην χώρας μας το 2019 κινήθηκε γύρω στο 17%, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα ανέβει πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για το 2021 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 19%, αρκετά ψηλότερα πάντως από τα περσινά επίπεδα.  

Κι όμως, συνδικαλιστικοί παράγοντες χαρακτήρισαν στο «Σin» αισιόδοξες τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανεργία στην Ελλάδα το 2020, εκτιμώντας ότι μπορεί να κινηθεί αρκετά πιό πάνω! Έχοντας γνώση των δυσμενέστατων εξελίξεων στην αγορά εργασίας, ειδικά μετά την λήψη των πρώτων απαγορευτικών μέτρων με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, οι έμπειροι συνδικαλιστές αναμένουν έκρηξη της ανεργίας φέτος

Την εκτίμησή τους βασίζουν κυρίως στην σχεδόν βέβαιη βαθιά κρίση του ελληνικού τουρισμού, που θα επηρεάσει αλυσιδωτά σειρά επαγγελματικών κλάδων. Ήδη τα μηνύματα που λαμβάνουν συγκλίνουν στη δραματική μείωση των θέσεων εργασίας στους συγκεκριμένους χώρους και όχι μόνο. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, είτε με σταθερή απασχόληση στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, είτε με εποχιακή, φέτος λόγω της «ελεύθερης πτώσης» της κίνησης, θα βρεθούν στην ανεργία. Οι ίδιες πηγές προβλέπουν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας και στο εμπόριο. 

Παράλληλα, τα συνδικαλιστικά στελέχη περιμένουν σοβαρή μείωση των αμοιβών εργασίας το 2020. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι πολλοί εργοδότες στους πληττόμενους κλάδους θα προχωρήσουν, μετά το lockdown, σε σημαντικές περικοπές μισθών των εργαζομένων, προβάλλοντας τη μείωση εσόδων των επιχειρήσεων και χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που τους παρέχουν οι κυβερνητικές αποφάσεις να μην χάνουν τις ωφέλειες των μέτρων στήριξης αν διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων τους (άρα μπορούν να απολύσουν κάποιους «παλιούς» και να τους αντικαταστήσουν με νέους, «φθηνότερους»).  

Ο τουρισμός δίνει δουλειά σε 700.000

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στη σημασία του τουρισμού για την αγορά εργασίας έγραψε πρόσφατα: «σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ το 2018 έφθασε το 20,6%, ενώ στην Ιταλία σχεδόν 13% και στην Ισπανία 14,6%. Ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία και στην αγορά εργασίας, μιας και δίνει δουλειά σε 700.000 ανθρώπους. Με άλλα λόγια το 20% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από τον τουρισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος αυτός ήταν η ατμομηχανή εξόδου της Ελλάδας από τη κρίση. Με πάνω από 31 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 η Ελλάδα υπερδιπλασίασε τους τουρίστες του 2009.  Κατά συνέπεια οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστιες».

Το προοίμιο της έκρηξης ανεργίας 

Προοίμιο της αναμενόμενης έκρηξης ανεργίας το 2020 στην Ελλάδα, ήταν τα επίσημα στοιχεία Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Έτσι, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, που αναζητούν εργασία, ανήλθε τον Φεβρουάριο σε 1.069.285 άτομα, ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι ήταν 949.385. Άρα προκύπτει αύξηση αναζητούντων εργασία ανέργων κατά 119.900

Επίσης, τα συγκεντρωτικά στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τον Μάρτιο δείχνουν ότι χάθηκαν περίπου 42.000 θέσεις εργασίας, καθώς οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 77.000, ενώ οι προσλήψεις ήταν μόλις 35.000 και έγιναν κυρίως το πρώτο 15ήμερο του μηνός, πριν επιβληθούν τα μέτρα  για την ανάσχεση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται, ότι το θλιβερό ρεκόρ ανεργίας στην Ελλάδα σημειώθηκε το 2013 (στη χειρότερη χρονιά της μνημονιακής περιόδου), γύρω στο 28%, με πάνω από 1.400.000 ανέργους. 

Δημήτρης Κυριακόπουλος 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα