Αγορές

Δραματικές απώλειες στο ΧΑ, φόβοι για ντόμινο στις αγορές


Κοντά στο 4% η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Ο Γενικός δείκτης κινείται κοντά στη ζώνη των 860 μονάδων

«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία» γίνονται οι φόβοι και οι προβλέψεις για κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών, που κινήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην «κόψη του ξυραφιού» σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ εν μέσω πανδημίας. Δραματικές απώλειες καταγράφουν σήμερα οι ασιατικοί και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ κλιμακώνονται οι ανησυχίες για καταστροφικό ντόμινο. Ποταμοί κεφαλαίων μετακινούνται σε ασφαλέστερα καταφύγια, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα ομόλογα της ευρωζώνης. Μεγάλες απώλειες και στο ΧΑ.

Καταλύτης διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που αναγκάζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εισβάλλουν νέους περιορισμούς, οι οποίοι θα πλήξουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Οι αναφορές για τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του ιού με πολλαπλές μεταλλάξεις πυροδοτούν φόβους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τη δυνατότητα ανάσχεσης της πανδημίας.

Μεγάλες ρευστοποιήσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 863,27 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,97%.  Η  αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 65,14 εκατ. ευρώ.

Πτώση καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-5,88%), της Εθνικής (-3,79%), της Πειραιώς (-3,55%) και της Alpha Bank (-3,36%)

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-4,07%) και των Τραπεζών (-3,65%).

«Μαύρη» Παρασκευή» στις ευρωαγορές

«Μαύρη» Παρασκευή» και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτης DAX σττη Φρανφούρτη να πέφτει 3,58% στις 15.349 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE100 βουτα 3,29% στις 7.069 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC40 κινείται 4,36% στις 6.773 μονάδες.

Στο κόκκινο είναι και ο ευρωπαϊκός νότος, με το ΜΙΒ χαμηλότερα 3,65% στις 26.105 μονάδες και τον ΙΒΕΧ στο -4,51% στις 8.441 μονάδες.

Μίνι ράλι στα ευρωπαϊκά ομολόγα

Σε ρυθμούς μινι-ράλι «τρέχουν» σήμερα τα ομόλογα της Ευρωζώνης - μαζί και τα ελληνικά. Οι τιμές τους ενισχύονται, οι αποδόσεις αντιστοίχως αποκλιμακώνονται, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά  επίπεδα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Στα κρατικά χρεόγραφα μετακινούνται κεφάλαια, λόγω της μεταβλητότητα που επικρατεί στα χρηματιστήρια και των εκτιμήσεων ότι ΕΚΤ και Fed  δεν πρόκειται να προχωρήσουν  σε αναπροσαρμογές επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί κατά 7,8 μονάδες και διαμορφώνεται σε -0,326 (αρνητική). Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που καταγράφεται σε διάστημα πολλών μηνών. Κατά 6,6 μονάδες υποχωρούν οι αποδόσεις του αντίστοιχου γαλλικού και του ιταλικού, που κινείται οριακά χαμηλότερα του 1% (0,997% αυτή την ώρα).

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 3,8 μονάδες βάσης στο 1,31%, ενώ του 5ετούς διαμορφώνεται στο 0,436%, περίπου 5,5 μονάδες χαμηλότερα από χθες.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα