Τον πήχυ των προσδοκιών για άμεση λύση στην απομείωση του ελληνικού χρέους ρίχνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης εξηγώντας πως είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα καθώς οι δανειστές είναι επίσης υπερχρεωμένοι. Παράλληλα, σε παρέμβαση του στην Υποεπιτροπή της Επιτροπής Οικονομικών έθεσε την ανάγκη μια συνταγματικής πρόβλεψης για το ύψους του χρέους, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρχει ένα όριο το οποίο καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να το υπερβεί.
«Ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε, έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι οι δανειστές μας είναι και οι ίδιοι υπερχρεωμένοι. Δεν θεωρώ εύκολο λοιπόν να υπάρξει μεγάλη απομείωση του χρέους, χωρίς και οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να έχουν και την ανάλογη μεταχείριση. Άρα πρέπει να έρθουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο και να διεκδικήσουμε από κοινού την αντιμετώπισή του, ώστε να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή λύση που θα τους αφορά όλους», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.
«Το δίπολο: "φταίνε μόνο οι έξω για το χρέος ή φταίμε μόνο εμείς" δεν βοηθά» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι αναγκαίο να αλλάζει κανείς άποψη. Στο ζήτημα του χρέους πάντως, εγώ διατηρώ τις απόψεις μου. Δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς παράλληλη απομείωση άλλων υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών. Πρέπει να διεκδικήσουμε τέτοια μείωση ώστε να έρθουμε στο ίδιο επίπεδο με τους άλλους και στην συνέχεια – από κοινού – να διεκδικήσουμε συνολική ευρωπαϊκή λύση».
Εξήγησε τέλος πως είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό όμως υπάρχει ήδη η συμφωνία του Eurgroup που ορίζει 3 χρόνους: άμεσα μέτρα – μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και συζήτηση για μακροχρόνια βιωσιμότητα