Πολιτική

Δραγασάκης: Η δημοσιονομική κυριαρχία είναι προϋπόθεση για τη λαϊκή κυριαρχία


Η δημοσιονομική κυριαρχία είναι προϋπόθεση για τη λαϊκή κυριαρχία και την άσκηση προοδευτικής πολιτικής, επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση της Ν.Ε. Ανατολικής Αθήνας και της Ο.Μ. Δάφνης-Υμηττού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, είπε ο αντιπρόεδρος,  αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση οικονομικής αποδιάρθρωσης και δημοσιονομικής ασφυξίας. Οι καταθέσεις έφευγαν από τις τράπεζες ήδη πριν από τις εκλογές με ρυθμό 500 εκ με 1 δις την ημέρα. Στο τέλος Φεβρουαρίου το Δημόσιο Ταμείο ήταν σε κόκκινο και καθιστούσε δύσκολη τη πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Ήταν κι αυτό μέρος σχεδίου για αριστερή παρένθεση δηλαδή για πρόωρη απονομιμοποίηση και κατάρρευση της Κυβέρνησης, πρόσθεσε.

Σήμερα, τόνισε, μετά από δύο χρόνια σχετικής σταθεροποίησης η οικονομία έχει μπει σε ανοδική τροχιά. Οι βασικοί δείκτες της οικονομίας κινούνται θετικά. Όμως, προειδοποίησε, δεν αρκεί η ανάκαμψη. Χρειάζεται ανασυγκρότηση ώστε να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ανθεκτικό στις κρίσεις και οικολογικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο.

Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης, ότι πρέπει να βάλουμε τέλος στην αποβιομηχάνιση και να κάνουμε τη βιομηχανία, σε παραδοσιακούς και νέους τομείς, βασικό πυλώνα της ανάπτυξης μαζί με  τουρισμό και πρωτογενή παραγωγή.

Νέο παραγωγικό υπόδειγμα, εξήγησε, σημαίνει επενδύσεις στη γνώση και την έρευνα, σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Σημαίνει ακόμη στήριξη της εργασίας και σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων διότι οι εργαζόμενοι είναι οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου και βασική πηγή πείρας, γνώσης και καινοτομίας. «Σημαίνει επομένως και μια νέα κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα». 

Απαντώντας στο ερώτημα «τι κάνουμε» ο κ. Δραγασάκης κωδικοποίησε τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες προς αυτή την κατεύθυνση:

1. Το πρώτο είναι η συνειδητοποίηση αυτού του μεγάλου πολιτικού και θεσμικού κενού.

2. Το δεύτερο είναι η κάλυψη αυτού του πολιτικού και θεσμικού κενού. Συγκροτούμε τομεακές και κλαδικές πολιτικές εκεί που δεν υπάρχουν (φάρμακα, ενέργεια, αγροδιατροφή κ.ά.)

3. Συγκροτούμε πολιτικές και διαδικασίες για τη δημιουργία ή την ενίσχυση διακλαδικών διασυνδέσεων και ενισχύουμε τις ενδογενείς δυνάμεις της ανάπτυξης.

4. Σχεδιάζουμε νέο σύστημα αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των αγορών.

5. Δημιουργούμε νέα  εργαλεία χρηματοδότησης και αναπτυξιακή τράπεζα. 

6. Δημιουργούμε νέους θεσμούς συμμετοχής της κοινωνίας στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Κοινωνική δικαιοσύνη

Άλλο πυλώνας της πολιτικής μας, αλλά πρώτος σε σημασία είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

«Απόψεις που θεωρούσαν ότι οι ανισότητες προάγουν την ανάπτυξη, εγκαταλείπονται σήμερα ακόμη και από πολλούς από τους εμπνευστές τους. Η διεύρυνση των ανισοτήτων επιβραδύνει την ανάπτυξη και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό ανέφερε.

Όπως είπε «το οικονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μαζί και μέσω της αντιμετώπισης του κοινωνικού προβλήματος. Η ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της απασχόλησης και μέσω της καταπολέμησης της φτώχειας και των ανισοτήτων.

Υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση παρέλαβε εξαιρετικά υψηλή ανεργία, εργασιακή ζούγκλα, υποβαθμισμένες Υγεία και Παιδεία και τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό είπε, πρώτη προτεραιότητα ήταν να ανακόψουμε την πτώση, να βοηθήσουμε πρώτα αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη

«Η σημερινή κυβέρνηση έδειξε ότι ακόμη και υπό ασφυκτικές  δημοσιονομικές συνθήκες αν υπάρχει η θέληση μπορεί να βρεθεί ο τρόπος να αμβλυνθούν τουλάχιστον οι ακραίες αδικίες και ακραίες μορφές φτώχειας».

«Για το μέλλον όμως αυτό δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε. Τα επιμέρους μέτρα πρέπει να αποτελέσουν συστατικά ενός νέου κοινωνικού κράτους. Τη θέση του πελατειακού κράτους και των μηχανισμών του πρέπει να την πάρουν διαφανείς δημόσιες πολιτικές που θα αναγνωρίζουν δικαιώματα και θα  διασφαλίζουν καθολική πρόσβαση σε όσους το δικαιούνται και όχι επιλεκτική εξυπηρέτηση κομματικών πελατειών όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Το απόστημα έσπασε

Ο κόσμος δεν μας ψήφισε μόνο για τα μνημόνια ή για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, είπε ο . Δραγασάκης. «Μεγάλο μέρος του κόσμου στρατεύτηκε μαζί μας και παραμένει μαζί μας ή μας παρακολουθεί με κριτικό τρόπο διότι κατανοεί πως τα προβλήματα που ζούμε συνδέονται με τη λειτουργία του συστήματος που επέτρεψε κλεψιές και σπατάλες, και εξέθρεψε διαφθορά και διαπλοκή. Και έγιναν πολλά και θα γίνουν περισσότερα. Το απόστημα έσπασε. Αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα που μπορούμε να δούμε και «από τα μέσα» είναι ότι το ψάρι σίγουρα βρωμάει από την κεφαλή όπως λέει ο λαός μας, το πρόβλημα σίγουρα ξεκινάει από τα ρετιρέ αλλά υπάρχει και η μεσαία διαπλοκή και η διάχυτη διαφθορά. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις