Οικονομία

Δραγασάκης: Δάνεια με κρατική εγγύηση χωρίς προστασία των θέσεων εργασίας


«Χωρίς ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας θα δίνονται τα δάνεια με κρατική εγγύηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα», τονίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «χαρακτηριστική περίπτωση ιδιωτικοποίησης του οφέλους & των κερδών & κοινωνικοποίησης του κόστους & των ζημιών».

Η πλήρης δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη είναι η ακόλουθη:

«Χωρίς ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας θα δίνονται, τελικά, τα δάνεια με κρατική εγγύηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Θα συμβεί δηλαδή το πρωτοφανές. Επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν ελεύθερα φορολογούμενους πολίτες από τους οποίους όμως θα έχουν λάβει προηγουμένως στήριξη μέσω κρατικής εγγύησης. Χαρακτηριστική περίπτωση ιδιωτικοποίησης του οφέλους & των κερδών & κοινωνικοποίησης του κόστους & των ζημιών. 

Το ίδιο επιδιώκεται & με τη διάσωση μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων: Θέλουν δημόσιο χρήμα αλλά δεν θέλουν δημόσια συμμετοχή στα κέρδη της ανάκαμψης. Αν δεν καταργηθεί αυτός ο μηχανισμός, αν δεν αντικατασταθεί από μια νέα σχέση δημόσιου-ιδιωτικού δεν μπορεί να υπάρξει ούτε κοινωνική δικαιοσύνη ούτε βιώσιμη ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την Αναπτυξιακή Τράπεζα για να στηρίξει την οικονομία & την εργασία, όχι για να δίνονται δάνεια χωρίς όρους. Η κυβέρνηση ΝΔ δεν αρκεί να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε, αλλά να το κάνει στο πλαίσιο του σκοπού που αυτά υλοποιήθηκαν»