Επιχειρήσεις

Δρ Διαμαντής: Έτσι θα γίνετε δισεκατομμυριούχοι...


"Τρία, δύο, ένα, release, release, release..." Και έφυγε. Με αυτήν την επικοινωνία, ένα περίεργο διαστημοπλάνο με μικρές πτέρυγες, το "Unity", χάθηκε από τα μάτια των θεατών κάπου στις ΗΠΑ στις 26 Ιουλίου του 2018.

Η μητρική εταιρία Virgin Galactic έχει ήδη πάνω από 700 πελάτες μέχρι σήμερα για μια πτήση στο διάστημα, πέρα από την επονομαζόμενη Γραμμή Karman, 170.800 πόδια πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η εταιρία έχει, μάλιστα, σταματήσει για την ώρα να δέχεται άλλους, που θα θέλουν να "κόψουν εισιτήριο", με κόστος μέχρι τώρα τα 250.000 δολάρια ανά θέση στο διαστημοπλάνο της. Αν και ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια δοκιμών το 2014 καθυστέρησε το όλο πρόγραμμα, οι πρώτες πτήσεις με ιδιώτες τώρα αναμένεται να έρθουν σύντομα. Ας πάμε όμως πιο πίσω...

Ο Δρ Πίτερ Διαμαντής έγινε παγκοσμίως γνωστός ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού XPRIZE, που σχεδιάζει και υλοποιεί διαγωνισμούς "διαφορετικούς".

Διαγωνισμούς με βραβεία που λειτουργούν ως κίνητρο για ριζοσπαστικές ανακαλύψεις προς όφελος της ανθρωπότητας σε μια προσπάθεια να αλλάξει η ζωή όλων μας. Μια πρώτη γνωριμία με τον ελληνικής καταγωγής, οραματιστή επιχειρηματία είχε γίνει στο μακρινό 2008 μετά από μια, σύντομη πάλι, παρουσία του στην Ελλάδα. Χαμογελαστός, όπως ακριβώς φαίνεται στις φωτογραφίες στην προσωπική του σελίδα ή στο καταπληκτικό ντοκιμαντέρ "Visioneer: The Peter Diamandis Story" του 2015, δέχτηκε τότε αγόγγυστα τις μυριάδες ερωτήσεις και ιδέες ενός δημοσιογράφου για να προσθέσει, "αυτή είναι η κάρτα μου, τηλεφώνησε όταν βρεθείς στις ΗΠΑ..." στον υπογράφοντα.

Με τα στοιχεία επικοινωνίας και μόνο στο χέρι, δεν ήταν εύκολο να καταλάβει κάποιος το 2008 πόσο σημαντικό ήταν το να περάσει κανείς μιάμιση ώρα συζητώντας με έναν τόσο ενδιαφέροντα άνθρωπο, με έναν οραματιστή ελληνικής καταγωγής όπως ο Δρ Διαμαντής, που μάλιστα δέκα χρόνια μετά δεν περιορίστηκε στο πιο διάσημο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, αυτό του βραβείου "Ansari XPRIZE".

Σήμερα, και μετά από τις επιτυχημένες δοκιμές συστημάτων το 2017 και το 2018, πρέπει να σκεφτούμε το σημαντικό δεδομένο: χάρη στο Ansari XPRIZE και χάρη στον Έλληνα Δρ Διαμαντή θα έχουμε σύντομα πλέον τον διαστημικό τουρισμό, τις μη-κρατικές διαστημικές πτήσεις με επιβάτες ιδιώτες.

Το βραβείο αυτό δόθηκε τότε, το 2004, στην εταιρία Scaled Composites για την επιτυχή αποστολή του σκάφους SpaceShipOne και μετέφερε τρία άτομα σε ύψος 100 χιλιομέτρων, δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες. Χάρη στο SpaceShipOne σήμερα ετοιμάζεται η.... διαστημική εταιρία αερομεταφορών Virgin Galactic να δώσει σε όλους μας τη δυνατότητα να βρεθούμε στο διάστημα. "Αν και ήμουν πιλότος αεροσκάφους U-2 και είχα εργαστεί πολύ σε μεγάλα υψόμετρα ή τουλάχιστον αυτό που νόμιζα πως είναι 'δουλειά σε μεγάλα υψόμετρα', η θέα από τα 170.000 πόδια ήταν απολύτως απίστευτη ...", είπε μετά την πτήση του Ιουλίου στη δημόσια δήλωσή του στα ΜΜΕ ο πιλότος Mike Masucci. Και αυτό θα μπορούμε να το δούμε όλοι.

Ο Δρ Διαμαντής, όμως, δεν σταμάτησε στο XPRIZE. Είναι συνιδρυτής/πρόεδρος από κοινού της Planetary Resources, μιας εταιρείας που σχεδιάζει διαστημόπλοια που θα μπορούν να ανιχνεύσουν και να ερευνήσουν αστεροειδείς για πολύτιμα υλικά, συνιδρυτής της Zero-Gravity Corporation, των εταιρειών Space Adventures και Zero-Gravity Corporation όπως και της Human Longevity Inc. (HLI), μιας εταιρείας που ασχολείται με τη γονιδιωματική και τη διάγνωση και θεραπεία κυττάρων, με σκοπό την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Ως επιχειρηματίας έχει ξεκινήσει πάνω από 20 εταιρίες που ασχολούνται με την μακροζωία, το Διάστημα και την εκπαίδευση, ενώ είναι συνιδρυτής και της BOLD Capital Partners, ενός κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 250 εκατ. δολαρίων για τέτοιες τεχνολογίες. Έχει, επίσης, γράψει δύο Best seller στη λίστα των "New York Times": «Αφθονία – Το μέλλον είναι καλύτερο από όσο νομίζεις» ( "Abundance – The Future Is Better Than You Think") και «Πώς να γίνεις μεγάλος, να δημιουργήσεις πλούτο και να αποκτήσεις επιρροή στον κόσμο» ("BOLD – How to go Big, Create Wealth & Impact the World").

Τώρα όμως ο Δρ Διαμαντής έχει πλέον αποφασίσει πως θα δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και για αυτό το διαφορετικό βρέθηκε για λίγο στην Ελλάδα με άλλη ιδιότητα: αυτή του συνιδρυτή και εκτελεστικού διευθυντή του Πανεπιστημίου Singularity, με την ευκαιρία της συνόδου του ιδρύματος στην Αθήνα (Singularity University Summit). Τι είναι αυτό; Είναι ένας οργανισμός στη Σίλικον Βάλεϊ, που μελετά τη ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών και συμβουλεύει τους ηγέτες του κόσμου για τις τεχνολογίες που εξελίσσονται ταχύτερα από οποιεσδήποτε άλλες.

Γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, στις 20 Μαΐου 1961, τον κέρδισε η εξερεύνηση του Διαστήματος από τα οκτώ του... όταν 'δίδασκε' το Διάστημα στην οικογένειά του και τους φίλους του. Σε ηλικία 12 ετών, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για κατασκευή πυραύλων σε μικρή κλίμακα "Estes Rocket Design Competition", επειδή είχε κατασκευάσει ένα σύστημα εκτόξευσης τριών ταυτοχρόνως πυραύλων. Από το ΜΙΤ έκανε προπτυχιακές σπουδές στη Μοριακή Γενετική και πήρε πτυχίο στην Αεροδιαστημική, και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. θα μπορούσε να είναι γιατρός αλλά δεν ακολούθησε τελικά το επάγγελμα που περίμενε να ακολουθήσει ο γιατρός πατέρας του...

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Πίτερ Διαμαντή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Σωτήρη Κυριακίδη:

Στην Αθήνα για μερικές ώρες λοιπόν... Ένας άνθρωπος που έχουμε γνωρίσει για πολλούς λόγους, περισσότερο από όλα όμως, γιατί ήταν ένας από τους κύριους οραματιστές, ένας από τους ανθρώπους "πίσω" από πολύ ενδιαφέρουσες, γεμάτες προκλήσεις αναζητήσεις για ένα καλύτερο αύριο. Ο Δρ Πίτερ Διαμαντής στην Ελλάδα. Θα ήθελα πρώτα να ρωτήσω, πώς βρίσκετε την Ελλάδα μετά από τις τόσες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετώπισε αυτή η χώρα: πώς βρήκατε τους ανθρώπους, την ενέργεια εδώ στη Ελλάδα μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα Σύνοδο που διοργανώσατε και όλες τις συνομιλίες...

Βρήκα ότι η κοινότητα αυτή που συγκεντρώθηκε, περίπου 1.500 άτομα που μαζεύτηκαν για το Singularity University Summit στην Αθήνα, ήταν ένα κοινό που ήταν 'διψασμένο' για να μάθει περισσότερα για την τεχνολογία. Η ενέργεια ήταν πιο ευχάριστη από ό,τι στα περασμένα χρόνια και πιο αισιόδοξη. Το μήνυμα για το οποίο μιλήσαμε ήταν η δύναμη που η τεχνολογία παρέχει στους επιχειρηματίες ώστε να βρουν λύσεις για να λύσουν προβλήματα. Ενώ η Ελλάδα είχε μια δεκαετία από προκλήσεις, η πραγματικότητα είναι πως σήμερα οι επιχειρηματίες έχουν πλέον μεγαλύτερη πρόσβαση σε τεχνολογία, υπολογιστική δύναμη, κεφάλαιο, γνώση, πληροφορία, ειδίκευση από οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία του Ανθρώπου.

Είχαμε λοιπόν αυτό το διήμερο event, το Singularity University Summit, ώστε να μιλήσουμε για το πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη, η τεχνολογία των Robotics, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η Εικονική Πραγματικότητα, το Blockchain, αυτές οι τεχνολογίες μας επιτρέπουν να μεταμορφώσουμε τις προκλήσεις σε όλο και μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Κύριε Διαμαντή με το XPrize μας καλέσατε να "κάνουμε κράτηση σε μια πρώτη θέση στο Μέλλον". Έχει περάσει κάποιος καιρός αλλά μπορούμε να πούμε πως το 'πνεύμα' παραμένει το ίδιο, έτσι δεν είναι;

Το "πνεύμα" είναι πως αν "απαιτούμε" από κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις να "λύσουν" το πρόβλημα, περιορίζουμε το εύρος όσων θα ασχοληθούν με αυτό. Η πραγματικότητα είναι πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο όπου άτομα, μικρές ομάδες, κοινότητες, επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν αυτό που μόνο οι πιο μεγάλες των κυβερνήσεων, των εταιριών μπορούσαν να κάνουν πριν. Συνεπώς, όπως το εκτιμώ εγώ, μια από πιο σημαντικές προοπτικές για την Ελλάδα και το μέλλον της είναι να εμπνέει τους επιχειρηματίες, να εμπνέει ομάδες, άτομα, μικρές ομάδες ατόμων, ώστε να προσπαθούν να δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Να δημιουργούν νέες εταιρίες, να λύνουν προβλήματα. Όπως διδάσκω στο Πανεπιστήμιο Singularity, τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου σήμερα είναι και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες του κόσμου.

Όποιος θέλει να γίνει δισεκατομμυριούχος, ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει είναι να βοηθήσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Πραγματικά υπάρχουν ελάχιστα πράγματα στα οποία νέοι Έλληνες επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση σήμερα. Ζούμε άλλωστε σε έναν τόσο διασυνδεδεμένο κόσμο, υπάρχει ένα τεράστιο ποσό κεφαλαίων παγκοσμίως και νομίζω πως πρέπει να δούμε περισσότερα venture capital funds στην Ελλάδα, περισσότερους επενδυτές να επενδύουν στους Έλληνες και σε εταιρίες που γεννιούνται στην Ελλάδα. Πιστεύω πως αυτό θα γίνει, ο προσωπικός όμως στόχος είναι ξέρετε να μιλάω στους σπουδαστές, να τους ρωτώ τι είναι αυτό που τους παθιάζει, ποιο είναι το πρόβλημα που θέλετε να λυθεί στην Ελλάδα ή και σε όλο τον κόσμο, αλλά και να θυμίζω στον κόσμο πως δεν υπάρχουν περιορισμοί πέρα από τους περιορισμούς που θέτουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους.

Μια διήμερη Σύνοδος στην Ελλάδα και ένα "άλμα προς το μέλλον"... Μπορούν σήμερα να κάνουν ένα τέτοιο άλμα οι Έλληνες; Βρήκατε κατά τη διάρκεια της παρουσίας και των γνωριμιών σας την ενέργεια, τις ειδικές γνώσεις για κάτι τέτοιο;

Ναι, το βρήκα, πάντα στο πλαίσιο μιας ομάδας περίπου 1.500 ατόμων, που επέλεξαν να έρθουν με δική τους βούληση, πιστεύω πως υπήρχε σε μεγάλο βαθμό μια αίσθηση επιθυμίας, πίστης και ελπίδας, ενώ εκτιμώ, καθώς μιλώ σε άτομα σε όλο τον κόσμο, πως αν πιστεύεις πως μπορείς, ή αν νομίζεις πως δεν μπορείς, κατά πάσα πιθανότητα έχεις δίκιο! Και πως μια αρνητική διάθεση δεν έχει οδηγήσει ποτέ σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ο στόχος μου λοιπόν είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερης αφθονίας, να δουν τον κόσμο ως έναν κόσμο με όλο και περισσότερες ευκαιρίες.

Είμαι ξεκάθαρος όταν λέω πως μέσα στην επόμενη δεκαετία ο κόσμος θα δημιουργήσει περισσότερο πλούτο από εκείνον που έχει υπάρξει στον προηγούμενο αιώνα συνολικά. Υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα σε αυτόν τον πλούτο που η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθεί να δημιουργήσει επίσης η ίδια ως χώρα. Έχετε δει πως μικρά, πολύ μικρότερα κράτη όπως το Ισραήλ, η Εσθονία έχουν δημιουργήσει τρομακτικά επιχειρηματικά success stories. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος γεμάτο με πολλούς, ιδιαίτερα παθιασμένο, μορφωμένο πληθυσμό που έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως μπορεί να πετύχει το ίδιο.

Οι Έλληνες πάντως έχουν "σπάσει στεγανά", έχουν υπάρξει 'disruptive' επιχειρηματίες στο παρελθόν, διάσημοι επιχειρηματίες όπως ο Ωνάσης. Μπορούν και σήμερα να πετύχουν άρα αυτό για το οποίο μιλάτε, την "εκθετική ανάπτυξη";

Δεν πιστεύω πως υπάρχει τίποτα που να περιορίζει τους Έλληνες... Εύχομαι τα καλύτερα σε όσους ακούσουν αυτή την κουβέντα...   

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις