Επιχειρήσεις

Δουβλίνο: Η μεγαλύτερη πόλη των Βίκινγκς και της Κέλτικης παράδοσης


Διατηρούσε εμπορικούς δεσμούς από την Ισλανδία μέχρι και την Κωνσταντινούπολη

Στο Δουβλίνο, στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας: την μεγαλύτερη στο κόσμο εμπορική πόλη των Βίκινγκς και, το μεγαλύτερο κέντρο της Κέλτικης παράδοσης ενώνει η Aegean Airlines με την ΑΘήνα. Οι ρίζες του ονόματος του Δουβλίνου προέρχονται από την Κελτικό dubh linn ή διαφορετικά “black pool” –όπου το ρυάκι Poddle συναντούσε το ποταμό Liffey. Το Δουβλίνο ήταν η πόλη που άλλοτε διατηρούσε ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς από τα γεωγραφικά όρια της  Ισλανδίας μέχρι και τα όρια της Κωνσταντινούπολης.  Το σύγχρονο όνομα της πόλης στα κέλτικα είναι  Baile Áth Cliath που σημαίνει κάτι μαύρο ποτάμι.

Κείμενο, φωτογραφίες: Ελενα  Ερμείδου

Η λιθόστρωτη ιστορική, μεσαιωνική πόλη του Δουβλίνου, ή της πόλης των Βίκινγκς πλάϊ στο ποταμό  Liffey περιλαμβάνει το κάστρο του Δουβλίνου 1204,  τον ιστορικό ναό του Αγίου Πατρικίου από το 1191, το Handel’s Messiah 1762 και την Dublinia.

Τα αξιοθέατα του Δουβλίνου δεν περιορίζονται, όμως στην Μεσαιωνική περιοχή του Δουβλίνου. Υπάρχουν πολλά. Φανερώνονται,  το ένα μετά το άλλο, μόνο, όταν ο επισκέπτης περπλανηθεί στην πόλη κατά μήκος, παράλληλα, και διαγώνια του ποταμού και από τις δύο του πλευρές. Ξεπροβάλουν και μέσα από γωνιές που άλλοτε είναι σκιερές, όταν δεν χτυπά ο ήλιος και άλλοτε τυφλώνονται από τον ήλιο, όταν αυτός είναι στον Βορρά.Αξιοθέατα και ονομαστές τοποθεσίες στο Δουβλίνο

Η πόλη  ξεδιπλώνεται με μία πολύ καλή βόλτα στον ποταμό Liffey, o οποίος ρέει για 75 μίλια και εκβάλλει στην Ιρλανδική Θάλασσα. Κατά μήκος του ποταμού συναντάται και η μεσαιωνική περιοχή των Βίκινγκς.
Στην περιοχή αυτή που λέγεται και περιοχή του

 Καθεδρικού και συναντάται με την Μεσαιωνική πόλη, βρίσκεται η εκκλησία του Χριστού από το 1038μ. και το μουσείο Dublinia με εκθέματα από την ζωή των Βίκινγκ.

Λίγο πιο πάνω συναντά μέσα από τους δαιδαλώδεις δρόμους συναντά κανείς το Κάστρο του Δουβλίνου (Dublin Castle 1204), ένα από τα πιο ιστορικά μέρη του Δουβλίνου. Στο μουσείο Leprechaun Museum μπορεί κανείς να έρθει κοντά στην κουλτούρα των Ιρλανδών και να μάθει πολλά για τις συνήθειες τους.

The Temple Bar!!!! – Το Δουβλίνο σε μία pub

Κανείς, δεν πρέπει να χάσει το πασίγνωστο Temple Bar, όπου ως ζυθοποιείο παρασκευάζει. δεκάδες μπύρες με διαφορετικές γεύσεις, αλλά ούτε και την περιήγηση στο παλαιό παρασκευαστήριο στο Old Jameson Whiskey Distillery.

Συνεχίζοντας λίγα λεπτά το Temple Bar, συναντά κανείς το ιστορικό κτίριο της τραπέζης της Ιρλανδίας και λίγο μετά ακριβώς απέναντι το Trinity College 1592.

H μοναδικότητα του Μουσείου EPIC

Λίγο παρακάτω είναι το ιστορικό κτίριο του Τελωνείου 1791, πάνω στο ποτάμι και ένα από τα καλύτερα μουσεία του Δουβλίνο για την ιστορία της χώρας και την μετανάστευση το EPIC Musuem. Αν ο περίπατος συνεχιστεί προς την ίδια κατεύθυνση, ξεπροβάλλει μία άλλη περιοχή το χρηματιστηριακό – οικονομικό κέντρο του Δουβλίνου και στην συνέχεια το λιμάνι του Δουβλίνου. Τα έργα που γίνονται στην περιοχή μαρτυρούν ότι το Δουβλίνο είναι έτοιμο να υποδεχτεί την ανάπτυξη.

Το "ραντεβού" με την O Connell Street

Ιστορικής σημασίας στο κέντρο, είναι, η O Connell Street με το μνημείο, the O Connell Monument 1882. Στο δρόμο αυτό μπορεί κανείς να περπατήσει βλέποντας βιτρίνες, αξιοθέατα, να συναντήσει ένα από τους εμπορικούς πεζόδρομους του Δουβλίνου αλλά και να πάρει λεωφορεία για περιοχές εκτός Δουβλίνου και το Μπέλφαστ.

Στο διάβα του ποταμού πολύ κοντά στην O Connell Street είναι χτισμένη η ονομαστή γέφυρα  Ha’penny χρονολογίας 19ου αι. Αριστερά και δεξιά του ποταμού βρίσκονται πανέμορφα, παραδοσιακά και ιστορικές pub που σερβίρουν εξαιρετικής ποιότητας μπύρα και ουίσκι, σήμα κατατεθέν του Δουβλίνου Από το μεσημέρι και μετά είναι όλες γεμάτες με τοπικό κόσμο και τουρίστες όπου κανείς μπορεί να ακούσει αυθεντική κέλτικη μουσική, αλλά και μουσική rock n’ roll, swing και jazz. Το βράδυ οι pub αυτές καταφέρνουν όπως είναι φωταγωγημένες μαζί με τα ιστορικά σημεία του Δουβλίνου και το ποταμό Riffey να δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην πόλη και την διάθεση των κατοίκων και των επσκεπτών.

Το Δουβλίνο, σήμερα

Το Δουβλίνο, σήμερα έχει πληθυσμό σχεδόν 5 εκατομμύρια κατοίκους σε μία έκταση 69.797τμ Είναι κράτος μέλος της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 1973, και η επίσημη γλώσσα είναι τα Ιρλανδικά που βασίζονται στα Κέλτικα και τα Εγγλέζικα. Η Ιρλανδία καλύπτει τα 5/6 της ομώνυμης νήσου ενώ, το βορειοανατολικό τμήμα της νήσου είναι η Βόρεια Ιρλανδία, ανήκουσα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιρλανδία στα Δυτικά βρέχεται από τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και νότια από την Κελτική Θάλασσα. Ανατολικά βρέχεται από την Ιρλανδική Θάλασσα που την χωρίζει από τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ και της Eurostat είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά το Λουξεμβούργο με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής βάσης που κρίνει και την ποιότητα ζωής,  με τελευταία την Βουλγαρία.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Σημαντικές ιστορικές χρονολογίες για το Δουβλίνο είναι:
837 AD – 917 AD: όπου εισέβαλλαν και εγκαταστάθηκαν οι Βίκινγκς

917 – 1014: Οπου τοΔουβλίνο απετέλεσε την μεγαλύτερη εμπορική πόλη των Βίκινγκς στο κόσμου

1014 – 1170:  Οπου οι Βίγκινκς υιοθέτησαν τον Χριστιανισμό και ίδρυσαν τον Καθεδρικό Ναό Christ Church Cathedral. 

1171 – 1399:  Το 1171 όπου ο  Henry II εισήλθε στο Δουβλίνο με ισχυρά στρατεύματα και μετέτρεψε το Δουβλίνο πρωτεύουσα της περιφέρειας της Νορμανδίας και την καρδιά της Νορμανδικής και Αγγλικής αποικίας.

Ο Χριστιανικός Καθεδρικός ξαναχτίστηκε σε γοτθική αρχιτεκτονική
και ονομάσθη  Καθεδρικός του Αγίου Πατρικίου.

Το  1317 ο Σκωτζέζος Βασιλιάς Robert the Bruce και ο αδελφός του   Edward δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την πόλη, αλλά κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. Το 1348 την πόλη την μάστισε ο Μαύρος Θάνατος.

Το 1603 – 1660: Οι εγγλέζοι μονάρχες αποφάσισαν να κάνουν την πόλη προτεσταντική και έτσι ο Καθεδρικός του Αγίου Πατρικίου και η Εκκλησία του Χριστού  κατελήθφησαν και ξαναχτίστηκαν.

1691 – 1798:  Μετά την νίκη του William III το Δουβλίνο έγινε η μεγαλύτερη πόλη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας . Εκεί που τώρα στεγάζεται η τράπεζα της Ιρλανδίας ήταν το Κοινοβούλιο με πρόσοψη στο Trinity College.

Στο ξέσπασμα του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιρλανδική Δημοκρατική Αδελφότητα και ο ιρλανδικός στρατός πολιτών προετοίμασαν εξέγερση. Η εξέγερση άρχισε τη Δευτέρα του Πάσχα το 1916 αλλά κατεπνίγη, αφήνοντας πίσω καταστροφές. Κατά την μάχη της Ανεξαρτησίας που ξεκίνησε το 1919 πολλές συγκρούσεις έγιναν στους δρόμους. Το 1921 η Αγγλό – Ιρλανδική Συνθήκη αναγνώρισε το Δουβλίνο ως πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Ιρλανδικού κράτους.

Η διαφωνία σχετικά με τους όρους της Συνθήκης οδήγησε σε εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε όταν τα στρατεύματα του ελεύθερου κράτους βομβάρδισαν τα τέσσερα σημεία της λεωφόρου O'Connell. Ο ΙΡΑ εναντίον της Συνθήκης χαρακτήρισε μια εκεχειρία την άνοιξη του 1923.

Από το 1923 – 1965 το Δουβλίνο ήταν μία σημαντική πόλη αλλά κάπως φτωχή. Η πρωτεύουσα περιόρισε  τους τελευταίους δεσμούς με την  Βρετανική αυτοκρατορία στη δεκαετία του 1930 και του 1940 και έγινε δημοκρατία το 1949.Μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα

Στις αρχές του 18ου αι η Ιρλανδία είχε περίπου 4.000.000 κατοίκους. Ο πληθυσμός στις αρχές του μεγάλοι λοιμού είχε φτάσει τα 8.500.000 κατοίκους. Η φοβερή αυτή κρίση έδωσε την χαριστική βολή στην ήδη κλονισμένη οικονομία. Πάνω από 700.000 απεβίωσαν και αρκετές εκατοντάδες μετανάστευσαν προς Μεγάλη Βρετανία, Αμερική, Καναδά. Μεγάλα κύματα μετανάστευσης υπήρξαν και τον 19ο αι. Μόνο κατά το 1960 υπήρξε μία αύξηση του πληθυσμού.

Το 2015 οι σημαντικότεροι τομείς της ιρλανδικής οικονομίας ήταν η βιομηχανία (39,1%), το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες στέγασης και εστίασης (12,8%), καθώς και η δημόσια διοίκηση, η άμυνα, η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια (12,3%).Η Ιρλανδία πραγματοποιεί εξαγωγές κυρίως προς τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, ενώ οι εισαγωγές της προέρχονται κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Μετάβαση από την Αθήνα στο Δουβλίνο

Περισσότερες πληροφορίες για μετάβαση στο Δουβλίνο: Για Δουβλίνο από την Αθήνα πετάν κατευθείαν οι Aegean Airlines, η Ιρλανδική AerLingus μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ωστόσο δεν αποκλείεται αν υπάρξουν και μετατροπές και η Ryanair η οποία αν και low cost τα εισιτήρια που δίνει για την Ιρλανδική πρωτεύουσα είναι πολύ ακριβά.

Τα Δουβλίνο εξυπηρετείται με πολλές εταιρείες συγκοινωνιών όπως και το αεροδρόμιο του, επίσης από την O Connell Street τα λεωφρορεί αναχωρούν για το Μπέλφαστ.

www.aegeanair.com

https://www.aerlingus.com/html/en-US/home.html

www.ryanair.com

www.aia.gr

www.dublinairport.com

www.dublinairport.com/to-from-the-airport/by-bus


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις