Επιχειρήσεις

Δόθηκε σήμα εκκίνησης για το placement της Τρ. Πειραιώς


Το θέμα "αποκρατικοποίησης" της Τρ. Πειραιώς βρίσκεται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει τον "τελευταίο λόγο" ΄ως προς το ποσοστό μετοχών που θα διαθέσει το ΤΧΣ και αν το Δημόσιο θα διατηρήσει ή όχι κάποια συμμετοχή.

Η διαδικασία διάθεσης μέρους ή ολόκληρου του πακέτου μετοχών της τράπεζας (περίπου 27%) που κατέχει το Δημόσιο μέσω ΤΧΣ, ξεκινά και τυπικά σήμερα, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί τα δύο σημαντικότερα σημεία - τι ποσοστό θα δοθεί και σε ποιά μίνιμουμ τιμή.

Σε χθεσινοβραδινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ενέκρινε την εισήγηση της συμβούλου του Bank of America για εκκίνηση της διαδικασίας, με στόχο τη διάθεση ολόκληρου του πακέτου - αν και επ' αυτού υπήρξαν αντιρρήσεις

Στην εισήγηση της η ΒοΑ υποστήριξε ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, παρά την αβεβαι΄λοτητα που επικρατεί πρόσκαιρα στα χρηματιστήρια. Τα στελέχη του αμερικανικού οίκου διαβεβαίωσαν ότι στις επαφές τους με εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας"

Ανάλογες εκτιμήσεις διατύπωσε ο οίκος Rothschild, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της στρατηγικής για την πώληση του μεριδίου (27% της Τρ. Πειραιώς) που κατέχει το Δημόσιο.

Η τελική φάση της διαδικασίας θα ξεκινήσει μετά τις 23 Φεβρουαρίου, όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για τη χρήση 2023. Τραπεζικοί παράγοντες  εκτιμούν ότι το ποσοστό μετοχών που θα διατεθεί - όπως και η τιμή διάθεσης - θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές εκείνη τη χρονική περίοδο.

 Σημαντική παράμετρος θα είναι επίσης οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου εκφράζουν την άποψη ότι θα ήταν και "πολιτικά σκόπιμο" να διατηρήσει το Δημόσιο κάποια συμμετοχή της τάξεως του 8% με 10%, που μπορεί να διατεθεί μελλοντικά σε καλύτερες συνθήκες και με υψηλότερο τίμημα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα